I Makedonija priznala Gvaida

U SKLADU S POLITIKOM EU

I Makedonija priznala Gvaida

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov objavio da su vlasti u Skoplju priznale vođu opozicije u Venecueli Huana Gvaida za privremenog predsjednika te zemlje.

Foto: Beta

„Republika Makedonija, na liniji sa svojim evropskim partnerima, podržava i smatra predsjednika venecuelanske skupštine Huana Gvaida privremenim predsjednikom, u skladu s ustavom, kako bi se organizovali slobodni, pošteni i demokratski predsjednički izbori“, naveo je Dimitrov na ovoj društvenoj mreži.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova objavilo je sinoć da se Hrvatska „pridružila drugim članicama EU“ i priznala vođu venecuelanske opozicije i predsjedavajućeg Nacionalne skupštine te zemlje za privremenog predsjednika Venecuele.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu hrvatsko ministarstvo „osuđuje kršenje ljudskih prava i nasilje u Venecueli“, uz ocjenu da je „potrebno mirno rješenje i održavanje slobodnih i demokratskih predsjedničkih izbora“.

„Hrvatska podržava demokratski izabrana legitimna tijela Venecuele, Nacionalnu skupštinu i njenog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika sprovede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom pogledu se Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU“.

U nastavku teksta navodi se saopštenje hrvatskog ministarstva na engleskom jeziku o priznanju Gvaida za privremenog predsjednika Venecuele iza kojeg, pored Hrvatske, stoji još 18 članica EU – Španija, Portugal, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Holandija, Francuska, Mađarska, Austrija, Finska, Belgija, Luksemburg, Češka, Letonija, Litvanija, Estonija, Poljska i Švedska.

Rojters je, pozivajući se na diplomatske izvore, prenio da je Italija ranije blokirala nacrt saopštenja Evropske unije u kojem se navodi da će članice EU priznati Gvaida za privremenog predsjednika Venecuele.

Podsjeća se da se države EU već danima spore povodom situacije u Venecueli, a prije hrvatskog saopštenja je deset zemalja priznalo Gvaida pošto je istekao njihov rok predsjedniku Nikolasu Maduru da raspiše predsjedničke izbore.

Izvor: B92

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE