Huavej da ne prosljeđuje podatke vlastima u Kini

MERKEL ZATRAŽILA GARANCIJE

Huavej da ne prosljeđuje podatke vlastima u Kini

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su Njemačkoj potrebne garancije da kineska kompanija „Huavej Tehnolodžiz“ neće prosljeđivati podatke Kinezima, prije nego što se tom dobavljaču telekomunikacione opreme odobri učešće u izgradnji njemačke 5G mreže.

Merkel poručila da je bezbjednost Njemačkoj važna, i to moraju poštovati i firme koje žele da rade u toj zemlji, (Foto: Beta/AP)

Merkelova, koja se nalazi u posjeti Japanu, rekla da je zbog bezbjednosne zabrinutosti važno da se razgovara s kineskom vladom i da „kompanija jednostavno ne predaje podatke državi“, prenosi agencija Rojters.

Merkelova je rekla studentima na univerzitetu Kejo da je bezbjednost važna ukoliko firme žele da rade u Njemačkoj i da mora biti jasno da kineska država ne smije da pristupa svim podacima preko kineskih proizvoda.

„Huavej“ se našao na udaru međunarodne kontrole zbog, kako podsjeća britanska agencija, svojih veza s kineskom vladom i sumnji da bi Peking mogao da koristi tehnologiju te kompanije za špijuniranje, što ova firma negira.

Njemačka vlada tek treba da zauzme stav o tome da li će slijediti druge zemlje koje su isključile „Huavej“ sa svog tržišta zbog, kako navode, nacionalne sigurnosti.

Izvor: Tanjug

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor