Ministar zadravlja Kenan Hrapović najavio je povećanje zarada zdravstvenim radnicima na konsultativnom saslušanju pred Odborom za zdravstvo, rad i socijalno staranje. Sa tim se u potpunosti nije složio ministar finansija Darko Radunović.

„Fiskalna konsolidacija je gotovo za nama i u pregovorima smo sa Ministarstvom finansija. Mogu reći da je povećanje plata gotovo izvjesno”, kazao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, “bolji standard zaposlenih u vrhu je prioriteta”.

„Od trenutka stupanja na dužnost snažno podržavam povećanje plata. Podsjetiću da je period za nama bio period fiskalne konsolidacije što je onemogućilo povećanje plata u javnom sektoru“, naveo je Hrapović.

Po tri miliona za stanove i specijalizacije

Hrapović je istakao da je Vlada povećala standard medicinskim radnicima.

„Podsjeticu da je od decembra 2016. do 2019. Vlada obezbijedila 167 stambenih jedinica i za to izdvojila 1,5 miliona eura. Vlada će sjutra razmatrati Aneks sporazuma za obezbjeđivanje još 1,5 miliona eura za dodatne stanove. Preko 400 ljekara iz Crne Gore se nalazi na specijalizaciji, a država za to izdvaja oko tri miliona eura”, kazao je Hrapović.

Zahtjevi sindikati nerealni

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da procenti za povećanje plata iz prvih pregovora su suviše visoki i nerealni.

On je naglasio da je period fiskalne konsolidacije još uvijek u toku i da će se završiti tek 2020.godine.

“Vrlo je teško parcijalno posmatrati i povećavati plate, iako sam ja saglasan da ljekari koji rade posebno važan posao zaslužuju veće plate. To jesu opravdani zahtjevi ali se plašim da su u obimu i iščekivanjima sindikata nerealni, da je to procentualno povećanje za koje nisam siguran da ćemo moći da prihvatimo“, rekao je Radunović.

„Ali, pred nama su pregovori i razgovaramo u pravo vrijeme jer pravimo budžet za 2020. godinu. Naći mjeru je posao koji predstoji. Ja se ne bih složio da je izvjesno. To će biti kada utvrdimo sve predloge ministarstava zdravlja, finansija i kada predlog prođe parlament”, kazao je Radunović.

Niko ih ne tjera

Član Odbora iz SD-a Boris Mugoša reagovao je povodom natpisa u pojedinim medijima koji su naveli da je vlast primorana da poveća plate.

“Ne želim da se zbog takvih tvrdnji remeti jedna korektna saradnja u ovom Odboru. Očekujem da vi kao predsjednik u ime cijelog odbora podcrtate činjenicu da niko nikoga nije primorao. Da poslanici iz vladajuće koalicije da nijesu htjeli da prihvate ovu inicijativu, ona se danas ne bi našla na dnevnom redu, jer mene kao ni kolege niko na ništa ne može primorati”, kazao je Mugoša.

 

izvor: rtcg.me