Način na koji se hranite u velikoj mjeri utiče na zdravlje vaše kože. Ukoliko želite da je održavate zdravom, potrebno je da znate deset vrsta hrane koja ima negativan uticaj na kožu.

Hrana koja remeti balans vode u organizmu

Dehidracija izaziva odumiranje kože. Naboranost je takođe rezultat manjka vlage u koži. Dehidracija i akne su međusobno povezani, jer odumiranje kože i mrtve ćelije kože dovode do pojave akni.

Pretjerana konzumacija soli

Pretjerano uzimanje soli zadržava dodatne količine tečnosti u tijelu, što dovodi do otoka i naduvanog izgleda kože.

Tekstura kože se takođe remeti pretjeranim uzimanjem soli. Stona so, usoljena hrana, kisjeli krastavci, konzervirana hrana, grickalice i slični proizvodi su izvori soli za vaše tijelo.

Pretjerano unošenje kofeina

Kofein je poznat kao stimulans koji povećava proizvodnju kortizola u tijelu i ubrzava proces starenja čineći kožu tanjom.

Ovo dovodi do dehidracije kože i njenog boranja. Kofein je diuretik koji povećava rizik od dehidracije, tako da je potrebno obratiti pažnju na količinu koja se unosi.

Isto važi za čajeve i čokoladu.

Alkohol

Alkohol takođe izaziva dehidraciju, dovodi do povećanog gubitka vode preko kože. Alkohol je faktor koji doprinosi psorijazi.

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom

Ovakva hrana uzrokuje drastične oscilacije sećera u krvi. Ovo dovodi do povećanog lučenja insulina, pojačane diobe ćelija kože i agregacije mrtvih ćelija, što dovodi do akni.

Pretjerano konzumiranje šećera

Ovdje se ne misli samo na obični šećer, nego i na slatkiše i med.

Gazirani napici

Gazirani napici su noćna mora za kožu. Oni su pravi “zlikovci” za kožu.

Prerađena hrana

Prerađena hrana, konzervirano i zaslađeno voće i sokovi imaju malo vlakana, zbog čega se povećava glikemijski indeks.

Prerađene namirnice sadrže velike količine soli. Kao nusprodukt obrade, takva hrana gubi korisne sastojke, koji su važni za zdravlje kože.

Slobodni radikali

Slobodni radikali negativno utiču na strukturu kože uništavajući kolagen i elastin, vlakna koja čuvaju strukturu kože.

Oni nanose štetu i na ćelijskom nivou uticajem na strukturu DNK.

Crveno meso

Konzumiranje crvenog mesa, posebno onog s masnoćom, može dovesti do upalnih procesa. To se dešava zbog zasićenih masti koje se nalaze u mesu.

Pržena hrana

Prženje hrane dovodi do oksidacije masnih kisjelina i destrukcije vitamina E i omega-3 masti prisutnih u uljima i mastima.

Trans-masne kiseline podstiču proizvodnju slobodnih radikala pospešujući oksidacijski proces.

Pretjerano korišćenje vještačkih zaslađivača, boja i ukusa

Ove hemikalije se zadržavaju u organizmu i teško ih je izbaciti.

Pretjerano konzumiranje dovodi do nastanka slobodnih radikala.

Brze dijete

Brze dijete su loše za kožu, a jedan od razloga je dehidracija. Tijelo ne zadržava dovoljne količine vode zbog manjka obroka. One uzrokuju promjene nivoa šećera u krvi, a akne nijesu iznenađenje.

Izvor: AntenaM