PENTAGON UPUTIO ZAHTJEV

Hoće još 10.000 vojnika na Bliskom istoku

Američko ministarstvo odbrane razmatra zahtjev američke vojske o slanju još vojnika na Bliski istok zbog sve većih napetosti s Iranom, rekla su dvojica američkih zvaničnika.

Pentagon će Bijeloj kući danas predstaviti planove za slanje 10.000 vojnika na Bliski istok, saopštili su američki zvaničnici.

Prema riječima neimenovanih zvaničnika, konačna odluka još uvijek nije donijeta, a nije ni poznato da li će Bijela kuća odobriti slanje svih 10.000 vojnika koliko Pentagon traži ili samo dio.

Zvaničnici dodaju da ovaj potez Pentagona nije odgovor ni na kakvu novu prijetnju Irana, već za cilj ima da poboljša bezbjednost u regionu. Kako kažu, vojnici će biti dio kontigenta defanzivnih snaga.

Pentagon će danas predstaviti planove u Bijeloj kući, a razgovaraće se, između ostalog, o postavljanju dodatnih sistema raketne odbrane “Petriot”, još brodova i o novim načinima posmatranja iranskih aktivnosti.

Ovaj najnoviji zahtjev za slanje dodatnih snaga uslijedio je poslije kako su američki zvaničnici rekli, uvjerljivih prijetnji iz Irana američkim snagama i interesima na Bliskom istoku. SAD nije javno pokazao nikakve dokaze o tome o kakvoj je prijetnji riječ.

Izvor: Tanjug