Haradinaj odbio američki ultimatum i Tačijevu molbu, neće suspendovati takse

REGION

Haradinaj odbio američki ultimatum i Tačijevu molbu, neće suspendovati takse

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj nije prihvatio molbu kosovskog predsjednika Hašima Tačija da, u skladu sa ultimatumom Sjedinjenih Američkih Država, trenutno suspenduju carinske stope na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, rečeno je Srni u kabinetu kosovskog premijera.

Haradinaj je, kako navode iz njegovog kabineta, odbio da prihvati Tačijevu molbu, uz obrazloženje da prije ukidanja odluke o carinskim stopama SAD daju garancije da će dijalog Beograda i Prištine biti okončan sveobuhvatnim sporazumom, uz poštovanje postojećih “graničnih” linija Kosova.

“Nema dogovora o suspenziji carinskih stopa”, poručuju iz Haradinajevog kabineta, nakon današnjeg sastanka u Prištini vladajuće Pan koalicije, na kojem je trebalo da bude razmotrena platforma o dijalogu sa Srbijom.

Haradinaj je najavio da će do kraja sedmice biti spremna platforma za dijalog sa Beogradom i izrazio nadu da će je podržati i opozicione stranke.

Dopisnik te agencije javlja da su današnji sastanak napustili član Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj i predsjednik stranke NISM-a Fatmir Ljimaj, koji je i potpredsjednik kosovske vlade i jedan od najbližih Haradinajevih saradnika.

Otkazivanje posjete iz SAD odgovor na taksu Kosova

RSE je ranije danas prenio da je američka vlada zbog carina odlučila da otkaže posjetu generala majora Nacionalne garde američke države Ajova Timotija Ora Kosovu.

O tome je Tačija obavijestio komadant Kosovskih bezbjednosnih snaga Rahman Rama, u pismu u koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, a informaciju je za RSE potvrdila i Američka ambasada u Prištini.

Rama je izjavio da otkazivanje posjete general majora Nacionalne garde Ajove Kosovu nije dobra vijest, uzimajući u obzir dobru dosadašnju saradnju.

“Zahvaljujući njihovom angažovanju i podršci mi smo danas tu gdje smo. Ne vjerujem da će doći do te mjere da se i aktivnosti otkažu. Oni su naš strateški partner, ali ovo su političke odluke, ovo je posljedica takse koja je uvedena Srbiji i potom je uslijedila odluka američke vlade”, izjavio je Rama za RSE.

Savetnik premijera Kosova Erold Beljegu, koji je bio zadužen i za organizaciju posjete Ora Kosovu, za RSE kaže da je odluka o otkazivanju te posjete za žaljenje, te da se radi o odluci američke administracije, a da Or ostaje posvećeni prijatelj Kosova.

“Ovo je odluka samo američke administracije na koju mi nemamo uticaja. Navedeno je da je razlog otkazivanje posjete – carine. To je suverena odluka Kosova i Kosovo je bilo u obavezi da uvede tu taksu Srbiji i s obzirom na to da se okolnosti zbog koje je taksa uvedena nisu promijenile, Vlada Kosova je odlučna da i dalje drži taksu, uz nadu da će to biti dovoljan argument za Srbiju da što prije sjedne za sto i razgovara o otvorenim pitanjima. Nedostatak spremosti da sjedne za sto, ili da, kao što smo vidjeli, postavi još jedan uslov a to je Trepča, jasno pokazuje ko je za dijalog, a ko nije”, kazao je Beljegu.

Vlada Kosova uvela je taksu na robu iz Srbije i BiH krajem prošle godine, u cilju, kako su naveli, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti. Međunarodna zajednica osudila je taj potez kosovskih vlasti.

Izvor: RSE\SRNA

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor