Haos u taksi prevozu zbog nerada opštinskih službi

Strukovni sindikat taksista Crne Gore održao je juče Skupštinu udruženja na kojoj je konstatovan nerad opštinskih nadležnih službi, koji je prouzrokovao haos i haotično stanje u taksi prevozu, pišu Dnevne novine.

Predsjednik SSTCG Borislav Pavlović kazao je Dnevnim novinama da je na Skupštini analizirano stanje, te da će tokom ove sedmice biti održan sastanak sa premijerom Duškom Markovićem, kako bi bili dogovoreni naredni koraci. Iz tog razloga, kako kaže Pavlović, nije pokrenuto pitanje protesta, koji je bio planiran zbog konstantno lošeg stanja u auto-taksi prevozu.

Strukovni sindikat taksista ranije je predložio i ukidanje nadležnosti Komunalnoj policiji u kontroli prevoza putnika, te da se pri Ministarstvu saobraćaja i pomorstva u postojećoj inspekciji za drumski saobraćaj objedini kompletna kontrola prevoza u drumskom saobraćaju. To će i ovoga puta biti predlog i ideja, jer su taksisti kao glavnog krivca za haos u prevozu označili upravo nerad nadležnih opštinskih službi.

“Naša analiza je pokazala da ništa nije urađeno u borbi protiv sive ekonomije, iako je država učinila velike napore da se pokrenemo sa mrtve tačke. Ipak, nerad Opština uslovio je da stanje ostane nepromijenjeno i sada. Tokom sedmice treba da se sastanemo sa premijerom, nakon čega ćemo vidjeti i razmotriti dalje korake”, istakao je Pavlović.

Lokalne uprave, kaže Pavlović, ne poštuju prava legalnih prevoznika, kao ni zakon i preporuke Vlade da se konačno siva ekonomija smanji u ovoj oblasti.

Strukovni sindikat taksista Crne Gore (SSTCG) se i prije ljetnje turističke sezone obratio premijeru Crne Gore, upozorivši ga na veoma loše stanje u auto-taksi prevozu, navodeći da u još jednu sezonu ulaze sa identičnim, velikim problemima.

Oni su poslali obiman izvještaj predsjedniku Vlade o učinjenom i neučinjenom iz zaključaka na osnovu analize koji je radila Radna grupa pri Ministarstvu saobraćaja.

U izvještaju se navodi da je neophodan znak za uzbunu u rješavanju problema opstanka legalnih auto-taksi prevoznika ili ukidanje legalnog prevoza u drumskom saobraćaju, a naročito auto-taksi prevoza i omogući legalnim taksistima poslovanje u sivoj ekonomiji.

Predsjednik Vlade je, na inicijativu Strukovnog sindikata taksista, formirao komisiju, koja je još u oktobru prošle godine donijela analizu u prevozu putnika, a gdje je konstatovan haos na koji su iz Strukovnog sidnikata upozoravali godinama.

Oni navode da i pored velikog angažovanja Vlade i određenih ministarstava, lokalne uprave nisu ispoštovale preporuke Vlade.

Pavlović podsjeća da je opština Bar prva formirala Koordinaciono tijelo, koje je imalo za cilj borbu protiv nelegalnog auto-taksi prevoza, ali da to tijelo nije zaživjelo. Takođe, Koordinaciono tijelo je formirano i u glavnom gradu, ali da za sada, kako kaže Pavlović, nije bilo konkretnih rezultata.

Koordinaciono tijelo je imalo zadatak da napravi početnu analizu i na svaka tri mjeseca informiše Ministarstvo javne uprave, koje je bilo dužno da informiše Vladu o nađenom stanju, ali ništa od toga nije urađeno.

Prema riječima Pavlovića, taksisti su u proteklom periodu konačno uspostavili dobru saradnju sa podgoričkim Sekretarijatom za saobraćaj, što je često bio problem u prethodnim godinama.

Izvor: Dnevne novine