Gvaido nudi amnestiju Maduru

CILJ DEMOKRATIZACIJA

Gvaido nudi amnestiju Maduru

Lider venecuelanske opozicije Huan Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsjednika te zemlje, izjavio je da će razmotriti davanje amnestije socijalističkom predsjedniku Nikolasu Maduru i njegovim saveznicima ako pomognu povratak u ustavni poredak.

Foto: Beta/AP

U prvom obraćanju pošto se u srijedu proglasio za predsjednika, Gvaido je rekao da amnestija čeka svakoga ko je spreman da pomogne povratku Venecuele u ustavni poredak.

SAD, Kanada i brojne latinoameričke zemlje podržale su Gvaida, ali Maduro ne pokazuje da je spreman da se odrekne vlasti i navodi da je demokratski izabran za predsjednika.

Vašington je u srijedu priznao samoproglašenog predsjednika Venecuele Huana Gvaida, poslije čega je venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro objavio prekid diplomatskih odnosa sa SAD i američkim diplomatskim predstavnicima dao rok od 72 sata da napuste Venecuelu.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa saopštila je juče da Maduro nema ovlašćenje da prekine diplomatske odnose sa SAD, jer ga Vašington više ne priznaje za legitimnog lidera Venecuele.

Izvor: Beta

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor