Institut za javno zdravlje zabilježio je u protekloj sedmici četiri smrtna slučaja kod kojih je laboratorijski potvrđen grip, među kojima i šezdeset sedmogodišnja žena koja je bila hronični bolesnik, ali je primila vakcinu protiv gripa.

Četiri pacijenta, tri žene starosti 61, 62, 67 godina i 81-godišnji muškarac preminuli su protekle sedmice od komplikacija izazvanih infekcijom virusa gripa. Podsjetimo, od početka sezone, u Crnoj Gori ukupno je evidentirano 11 smrtnih slučajeva, žrtava virusa gripa, pišu Dnevne novine.

U najnovijem izvještaju Instituta za javno zdravlje (IJZ) koji obuhvata period od 11. do 17. februara navedeno je da je samo jedan od četiri preminula pacijenta bio vakcinisan protiv gripa.

“Tokom pomenute nadzorne sedmice u Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti pristigle su četiri prijave smrtnih slučajeva izazvanih infekcijom virusa gripa, i to kod pacijenta ženskog pola rođene 1957. godine, u anamnezi negirani komorbiditeti, nije vakcinisana protiv gripa. Zatim, pacijenta ženskog pola, rođene 1958. godine, u anamnezi registrovani podaci o komorbiditetu, takođe nije vakcinisana protiv gripa, te pacijenta ženskog pola rođene 1952. godine, u anamnezi registrovani podaci o komorbiditetu, vakcinisana sezonskom vakcinom protiv gripa, kao i kod pacijenta muškog pola rođenog 1938. godine, u anamnezi registrovani podaci o komorbiditetu, nije vakcinisan sezonskom vakcinom protiv gripa”, kazali su iz Instituta.

Inače, u posmatranom periodu u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje laboratorijskim putem potvrđeno je 35 slučajeva infekcije virusom gripa.

“U pitanju su infekcije virusom gripa tipa A. Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 336 (335 slučajeva infekcije virusom gripa tip A i jedan virusom gripa tip B). Od ukupnog broja laboratorijski testiranih uzoraka od početka sezone, njih 45,7 odsto je bilo pozitivno na prisustvo virusa gripa, od čega je 99,7 odsto uzoraka pozitivno na virus gripa tip A”, piše u izvještaju Instituta.

Kada su u pitanju simptomi nalik gripu, za sada je registrovano 757 osoba, što predstavlja incidenciju od 122,09/100 000 stanovnika. To je, kažu, za oko 16 procenata manja vrijednost incidencije u odnosu na prethodnu sedmicu.

“Za sada se registruje epidemijsko javljanje sa srednjim intenzitetom aktivnosti gripa i širokom geografskom rasprostranjenošću”, poručuju iz Instituta za javno zdravlje.

Najveći broj oboljelih od bolesti sličnih gripu je u izvještajnoj nadzornoj sedmici registrovan u uzrastu od 20 do 64 godine 458 oboljelih, dok je najviša incidencija registrovana u uzrastu od pet do 14 godine i u uzrastu mališana do četiri godine.

izvor: Pobjeda