NA SJEVERU RUSIJE

Grinpis: Nivo radijacije povećan 20 puta

Nivo radijacije u ruskom gradu Sjeverodvinsku povećan je nakon nesreće koja se dogodila 8. avgusta tokom testiranja rakete, i dok vlasti tvrde da je zračenje povećano između četiri i 16 puta, Grinpis navodi da je ono veće 20 puta

Ministarstvo odbrane je ranije objavilo da je zračenje ostalo na normalnom nivou poslije nesreće, i da nema opasnosti po stanovništvo, ali su gradske vlasti Sjeverodvinska sada saopštile da je zabilježen kratkotrajni rast nivoa radijacije, prenosi Rojters.

Stanovnicima Njenoksa preporučeno je da zbog moguće opasnosti od radijacije napuste svoje domove dok traju radovi na mjestu nesreće.

Istovremeno, ljekari i medicinsko osoblje koje je pomagalo povrijeđenima poslije nesreće poslati su u Moskvu na medicinsko ispitivanje.

Grinpis tvrdi da je nivo zračenja porastao 20 puta, dok ruska meteorološka agencija Rosgidromet objavljuje da je zabeležen rast od četiri do 16 puta.

Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petoro ljudi.

Izvor: Mina