Gradovi s najboljim javnim prevozom na svijetu

BRZI, A JEFTINI

Gradovi s najboljim javnim prevozom na svijetu

Kada tek pristignete u novi grad, prva stvar o kojoj razmišljate je način na koji možete da uštedite novac. Turisti uglavnom nastoje da novac sačuvaju tako što koriste javni umjesto taksi prevoza, a USA Today donosi listu od pet gradova s najrazvijenijim sistemom javnog prevoza.

Javni prevoz često dobar način da uštedite na putovanjima: Ilustracija (Pixabay)

S druge strane, gradovi s najboljim javnim prevozom imaju mreže koje pokrivaju sve ulice koje želite da vidite, uz pouzdanu, redovnu uslugu po pristupačnoj cijeni. Idealan sistem javnog prevoza takođe je jednostavan za posjetioce s karakteristikama kao što su linije podzemne željeznice i znakovi na više jezika.

Tokio

Mapa metroa u Tokiju na prvi pogled izgleda nevjerovatno kompleksno, pogotovo zato što vozilima upravlja više kompanija. Srećom, sistem je lakši za upotrebu nego što se na prvi pogled čini. Kada kupite jednu voznu kartu možete je koristiti u bilo kojem vozilu metroa ili autobusu, bez obzira na to u čijem je vlasništvu vozilo. Takođe, znakovi na engleskom jeziku se nalaze na gotovo svakom čošku na velikim stanicama u Tokiju, a sistem je toliko opsežan da možete metroom ili autobusom stići doći na bilo koju lokaciju u ovoj prostranoj metropoli za vrlo kratko vrijeme.

Montreal

Između linija podzemne željeznice i široke mreže autobusa, javni prevoz u Montrealu će vas dovesti do bilo kojeg mjesta gdje morate otići, a da pri tome ne prolazite kroz velike komplikacije. Njihova web-stranica ima zgodnu listu glavnih orijentira za posjetioce, kao što su Vieux-Montreal (Stari Montreal), Oratorij Saint-Joseph i Jean-Talon Market, zajedno s najbližom stanicom podzemne željeznice i autobuskom stanicom.

Moskva

Od mozaika i vitraža do bronzanih lustera i metalnih skulptura, moskovske metro stanice ispunjene su umjetninama, a mnoge su toliko lijepe da pojedini turisti dolaze samo kako bi njih vidjeli. One su takođe dio pristupačne tranzitne mreže koja trenutno prolazi kroz veliku ekspanziju.

Sidnej

Obuhvatajući vozove, autobuse, tramvaje i trajekte, sistem javnog prevoza u Sidneyu nudi pouzdan i isplativ način za obilazak grada. Lakše je i jeftinije putovati zahvaljujući Opal kartici, pametnoj voznoj karti koja nudi popuste i može se koristiti u gotovo svim sredstvima javnog prevoza.

Cirih

Kao što se to može i očekivati u državi koja ima reputaciju čistoće i efikasnosti, mreža javnog prevoza u Cirihu koja uključuje vozove, autobuse i tramvaje je vrhunska. U centru grada vi ste rijetko udaljeni više od 300 metara od najbliže autobuske ili tramvajske stanice, što objašnjava zašto se 40 posto svih putovanja u Cirihu vrši javnim prevozom, prema nedavnoj studiji Greenpeacea. Kada je riječ o cijenama, prevoz je prilično pristupačan po švajcarskim standardima.

Izvor: B92

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor