Građani ne poštuju mjere, stanje sve teže

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da će u narednih dana dana biti dopremljene 82.000 doze vakcine Astra Zeneka, a do kraja marta 200.000 „sinofarm” i 40.000 ruskih „sputnjik” vakcina

U Crnoj Gori je od posledica virusa korona juče preminulo devet osoba, a vakcinisano ih je ukupno 8.704 ili 1,3 odsto populacije. Direktor Opšte bolnice Berane Milorad Magdelinić kazao je za „Dan” da je stanje u toj ustanovi znatno teže jer imaju povećan broj zaraženih, zbog čega su morali da dodaju 20 kovid kreveta. On upozorava da Beranci slabo poštuju epidemiološke mjere.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da će u narednih deset dana stići 82.000 doza vakcina Astra Zeneka, a do kraja marta 200.000 „sinofarm” i 40.000 „sputnjik”. Iz Instituta za javno zdravlje su istakli da su i pored sumnji u kvalitet vakcina Astra Zeneka, evropske regulatorne agencije potvrdile njene znatno veće prednosti od rizika.

– Epidemija će još dugo trajati, a već dugo se borimo sa virusom. Kod nas se slabije poštuju mjere, a od toga zavisi kada ćemo se izboriti sa koronom. Imamo 71 pacijenta sa virusom korona, 35 je sa teškom kliničkom slikom, a 15 životno ugroženo. Dosad smo imali 72 kreveta za oboljele od korone, ali pošto se broj oboljelih povećava morali smo da povećamo kapacitete. Sada imamo 90 mjesta za inficirane kovidom. Imamo i kadrovskih i prostornih kapaciteta da povećamo broj kreveta za inficirane u zavisnosti od epdiemiološke situacije. Jedan ljekar je zaražen, a jedan je u izolaciji. Zasad imamo dovoljno respiratora i ljekova — kazao je Magdelinić.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Marija Božović kazala je da su vakcine Astra Zeneka bezbjedne što su i potvrdili Evropska agencija za ljekove i medicinska sredstva kao i Regulatorna agencija za ljekove i medicinska sredstva Ujedinjenog Kraljevstva.

– Nakon rigoroznog naučnog pregleda regulatorne agencije su zaključile da nema dokaza da se krvni ugrušci u venama javljaju više nego što bi se očekivalo u odsustvu vakcinacije. Ispitivanja su i dalje u toku, ali zasad nije utvrđena uzročno-posledična veza sa vakcinom. Poznato je da se tromboembolijski događaji često javljaju. Venska trombembolija je treća najčešća kardiovaskularna bolest na globalnom nivou. Imajući u vidu opasnost koju po zdravlje nosi infekcija virusom Kovid-19, preporučujem vakcinaciju kao najbrže i najdjelotvornije sredstvo u borbi protiv pandemije.

Doktor Kliničkog centra Filip Tomović je kazao da se odlučio za vakcinu kompanije Astra Zeneka, pošto kao ljekar u potpunosti vjeruje u njeno zaštitno dejstvo.

– To je vakcina koja trpi konstantnu medijsku pažnju i kritike, a uprkos tome dobija pozitivno mišljenje regulatornih organa koji savjetuju njenu primjenu – kaže Tomović.

Iz Instituta za javno zdarvlje je saopšteno da je juče registrovano 426 slučajeva infekcije kovidom, a oporavilo se 437 pacijenata. U Kliničkom centru se liječi 145 pacijenata od kojih je 77 životno ugroženo. U svim kovid bolnicama liječi se sedam odsto zaraženih, ili 551 osoba.

– Novooboljeli su iz Podgorice 136, Nikšića 118, Pljevalja 36, Bijelog Polja 26, Bara 23, Berana 22, Ulcinja 12 Kolašina 10, Kotora i Andrijevice 8, Budve 7, Cetinja 5, Herceg Novog, Tivta i Tuzi po tri, Šavnika i Žabljaka po dva, Danilovgrada i Plužina po jedno. Od početka epidemijskih dešavanja oboljlelo je ukupno 87.638 osoba – kažu iz IJZ.

D.B.


Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor