Crnogorski potrošači od prošle godine kroz račune za struju subvencionišu rad 25 malih hidroelektrana (mHE), dok je iznos ukupnih subvencija za prethodnih pet i po godina dostigao 16 miliona eura, kazali su predstavnici Eko-tima i WWF Adrije. Iz tih nevladinih organizacija su saopštili da ogroman iznos plaćenih subvencija jasno ukazuje da potrošači plaćaju ceh pogrešnih politika bivše vlasti, koja je omogućila projekte mHE za koje je potvrđeno da nisu u javnom, već dominantno u privatnom interesu.

– Male hidroelektrane ne rješavaju problem deficita električne energije, već nepovratno uništavaju crnogorske rijeke i životnu sredinu – piše u saopštenju Eko-tima i WWF Adrije.

Početkom godine, kako su podsjetili, status povlašćenih proizvođača dobile još dvije mHE, dok privremeni ima njih 12.

– To znači da bi na računima uskoro moglo da bude čak 39 mHE koje će imati pravo na subvencije, uprkos tome što je nova vlada obećala da će potrošače zaštiti od te nepravde – poručili su iz NVO sektora.

Prva mHE, kako su naveli, počela je da radi sredinom 2014. godine, kada su potrošači platili 80 hiljada eura subvencija, dok su naredne platili 625 hiljada eura, a 2016. i 2017. po 2,3 miliona eura. Subvencije za 2018. godinu su iznosile 3,9 miliona eura, 2019. oko 2,8 miliona, a za prošlu blizu četiri miliona.

– Kompaniji Hidroenergija Montenegro za rad osam mHE plaćeno je 7,6 miliona eura subvencija, Kronoru za dvije mHE 3,2 miliona, a Igma Enerdžiju, takođe za dvije mHE, blizu dva miliona. Milion eura je plaćeno Hidrobistrici za rad jedne mHE, dok je za po jednu mHE kompanijama Sinerdži i Nord enerdži plaćeno 830 hiljada, odnosno 350 hiljada eura – precizirali su iz tih NVO.

Od prošle godine kroz račune za struju se prvi put subvencioniše rad deset mHE, što je potrošače koštalo oko milion eura.

– Te mHE su vlasništvo Simes inženjeringa, BB Hidra, Pouver AB grupe, Viridi progresuma, Zeta enerdžija i konzorcijuma koji čine Small Hydro Power Mojanska i Small Hydro Power Kutska – naveli su u saopštenju.

Podsjetili su da je nova vlada najavila redefinisanje te politike i reviziju koncesionih ugovora o mHE, pa je formirala posebnu radnu grupu.

– Početne gromoglasne najave nove vlade da će odmah početi da se bavi pitanjem nepravednih subvencija za mHE brzo su utihnule, dok su istovremeno potrošači već duže umorni od praznih obećanja sa jedne strane, a plaćanja paprenih računa za struju sa druge – zaključili su iz Eko-tima i WWF Adrije.

D.M.

Izvor: Dan