Sa radošću smo čekali kišu, a dočekali smo grad koji je za kratko vrijeme uništio sav naš trud i rad, kaže predsjednik MZ Potkovač Vasilije Drobnjak

Nevrijeme praćeno vjetrom i obilnim gradom u petak u predvečerje na području seoske mjesne zajednice Potkovač i djela MZ Poblaće uništilo je poljoprivrednicima vrtove i voćnjake. Predsjednik MZ Potkovač Vasilije Drobnjak kaže da je grad počeo da pada u petak, oko 19 časova i 20 minuta, te da je u narednih pola sata sve okolo bilo bjelo. Kaže da su kuglice leda bile veličine sitnijih oraha.

– Niko nije mogao reagovati i nešto posebno preduzeti jer su padavine bile praćene jakom grmljavinom i udarima gromova – kaže Drobnjak i dodaje da su padavine bile različitog inteziteta, te da su najgore prošli zaseoci Čolovina, Strahov Do, Puzići, Kosovi i Krstače, ali i da je grada bilo i u drugim selima. Prema njegovom kazivanju najviše su stradali vrtovi, gdje su pojedine povrtarske kulture u potpunosti uništene.

image

GRAD U SELU PUZIĆI-B.JE.

-Kada je u pitanju crni luk, grad je od pera praktično napravio salatu – kaže Drobnjak i dodaje da su uništeni zasadi krompira, pasulja, kao i drugo povrće.

Kada pogledati list od tikve ne znate našta to liči, jer je od grada sve uništeno – kazao je Drobnjak i dodao da će trebati vremena da se utvrdi cjelokupna šteta.

On navodi da su stradale i rane sorte šljiva, jabuka i kruška, te da je uništena velika količina plodova.

-Ono što je ostalo na granama sada će vjarovatno otpasti jer je grad i to utukao – kaže Drobnjak i dodaje da se radilo o velikom nevremenu koje je nastupilo nakon nekoliko teških sušnih dana.

-Sa radošću smo čekali kišu, a dočekali smo grad koji je za kratko vrijeme unišptio sav naš trud i rad – kaže Drobnjak i dodaje da su vodene bujice uništile seoske puteve.

Praktično su neki putevi, usled jakih padavina i vodenih bujica koje su se stvarale, uništeni – kazao je Drobnjak.

Po metru kvadratnom palo 17 litara vode

-Tokom padavina, koje su trajale oko 40 minuta, palo je 17 litara vode po jednom metru kvadratnom. Velika količina vode koja je pala za svega 40 minuta govori da se radilo o izuzetno jakom intenzitetu padavina – kažu iz pljevaljske meteorološke službe uz napomenu da se povremeno nevrijeme može očekivati i danas.

Usled jake grmljavine u petak je pola grada ostalo bez struje, ali na gradskom području ipak nije bilo grada, pa tako nije ni bilo štete od nevremena.

U poslednjih dvadeset dana praktično da nije bilo kiše na području Potkovača i Bukovice. Na ovom području suša je stvorila brojne nevolje, a trenutno se ova sela razlikuju po tome što su padavine grada u Bukovici bile znatno slabije. U susjednom Poblaću, gradonosni oblaci su se kretali na području prema planini Kovač.

-Grad je zahvatio dio naše mjesne zajednice u području prema Metaljci. Štete je bilo, ali će se o svemu više znati narednih dana, kazao je predsjednik MZ Poblaće Goran Laković.

 

Izvor: Dan