Za poslednje četiri decenije broj stanovnika u najsjevernijoj opštini Crne Gore se smanjio za gotovo 35 odsto

Danas u Pljevljima živi 31.060 stanovnika, odnosno 16.000 građana manje. Od 2000. do danas broj novorođene djece smanjio se skoro upola. Ukoliko bi se ovaj trend nastavio, Pljevlja bi za pedeset godina mogla postati pust grad.

Godinama u Pljevljima više ljudi umire nego što se rađa, a po negativnom prirodnom priraštaju ta sredina daleko je ispred ostalih opština u Crnoj Gori. To pokazuju i najnoviji podaci Monstata.

Prema objavljenim informacijama Državnog zavoda za statistiku, u prvih pet mjeseci ove godine u Opštini Pljevlja zabilježen je negativni prirodni priraštaj od minus 108 i on je skoro duplo veći od onog koji se bilježi u Nikšiću (-68), koji je na drugom mjestu po negativnom prirodnom priraštaju. U istom periodu u Pljevljima se rodilo 82 djece, od toga 40 dječaka i 42 djevojčice, dok je umrlo 190 Pljevljaka, 102 muškarca i 88 žena.

Pored negativnog prirodnog priraštaja, statistički podaci pokazuju da je sve više i onih koji odlučuju da napuste ovu sredinu o čemu se, u zadnje vrijeme, najviše i govori u gradu pod Golubinjom. Tome u prilog ide i činjenica o sve većem broju oglasa o prodaji nekretnina u ovom gradu.

Prema podacima Monstata, za prvih šest mjeseci 2019. godine iz Pljevalja se odselilo 172 Pljevljaka, dok se u istom periodu 47 njih doselilo u ovu opštinu. Po ovom osnovu, broj stanovnika smanjen je za 125.

izvor: PV Informer