DIO JAVNOST PROTIV GRETE

Govor u UN koštaće je Nobelove nagrade?

Švedska aktivistkinja Greta Tunberg osvojila je srca miliona ljudi i privukla mnoštvo pristalica u borbi protiv klimatskih promjena.

Ona je privukla pažnju zbog prekora koji je u govoru u UN uputila svjetskim liderima i putnicima koji lete avionima, ali ju je to možda koštalo Nobelove nagrade za mir, prenosi Rojters.

Greta Tunberg, jedna od malobrojnih čije su nominacije objavljene prije ceremonije dodjele Nobela, koja će biti održana u oktobru, favorit je kladionica za osvajanje te nagrade.

Ako bi je osvojila, 16-godišnja Greta Tunberg postala bi najmlađi dobitnik nagrade vrijedne 930.000 dolara koja je, između ostalog, otišla u ruke nekadašnjih lidera Južnoafričke Republike, SAD i SSSR-a, Nelsona Mandele, Džimija Kartera i Mihaila Gorbačova.

Ona bi, takođe, postala prva dobitnica nagrade za rad u oblasti zaštite životne sredine od 2007. godine, kada su nagradu podijelili američki potpredsjednik Al Gor i Međuvladin panel o klimatskim promjenama zbog podizanja svijesti o toj temi.

Međutim, mladost, otvorenost i konfliktni pristup Tunbergove, koji su je proslavili širom svijeta, predstavljaju izazov za norveški Nobelov komitet.

I dok liberali gledaju na nju kao na hrabru tinejdžerku koja govori istinu o klimatskim promjenama, desničarski kritičari nazivaju je lažovom i licemjerom, prenosi Rojters.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Prije nego što su svjetski lideri na Samitu o klimi u UN dali svoja obećanja u vezi sa klimatskim promjenama, 16-godišnja Tunberg uputila je u ponedjeljak emotivan apel ali i prekor liderima.

“Kako se usuđujete? Ukrali ste moje snove”, poručila je u UN djevojčica koja je prije više od godinu dana započela proteste ispred švedskog parlamenta, a što je kulminiralo globalnim protestima protiv klimatskih promjena.

“Ovo je sve pogrešno. Ne bi trebalo da sam ovdje. Trebalo bi da sam u školi na drugoj strani okeana”, rekla je Greta Tunberg i dodala da su svjetski lideri “ukrali” njene snove i njeno djetinjstvo svojim “praznim riječima”.

Greta je postala poznata širom planete sa 15 godina jer je prošle godine svakog petka bježala iz škole i ispred švedskog parlamenta protestovala protiv klimatskih promjena. Njen primjer slijedili su vršnjaci širom svijeta i tako je nastao globalni pokret “Petak za budućnost”.

Ubrzo je Greta proglašena “ikonom aktivizma” i “klimatskom ratnicom”, koja diskutuje rame uz rame sa vodećim stručnjacima, ali su se pojavila i pitanja “ko profitira” od njenog angažovanja, a dežurni skeptici odgovor su potražili čak i u njenom porodičnom stablu.

Izvor: Tanjug/B92