Nakon što je premijer Duško Marković danas najavio da će Vlada otpočeti pregovore o raskidu koncesija za izgradnju malih hidroelektrana u nekoliko gradova Crne Gore, iz Građanske inicijative “Za spas Bistrice”, kažu da su ohrabreni ovom najavom, ali da će nastaviti da se i dalje bore za rijeku Bistricu i pratiti dalji razvoj pregovora.

,,Smatramo za potrebnim i da se stavi moratorijum o zaštiti Bistrice, i da više niko ne može na istu davati koncesiju za izgradnju mHE.

To ćemo tražiti i od Vlade Crne Gore i od Opštine Bijelo Polje”.

Što se tiče ekološkog skupa pod nazivom ,,Za spas Bistrice“, koji smo najavili za subotu u 12h, ispred Opštine Bijelo Polje, isti će se održati.

Organizator će se zahvaliti svim građanima koji su danima bili uz Bistricu, nakon čega je planirano da se sa gradskog trga, organizovano pođe u Bistricu, u mjesto zvano Lug, pored ribnjaka i rijeke Bistrice, gdje se uz tradicionalno spremljenu pastrmku i riblju čorbu, planira proslaviti prva pobjeda svih ljubitelja Bistrice.

Iz Građanske inicijative ,,Za spas Bistrice”, najavljeno je i formiranje Inicijativnog odbora koji će započeti pripreme za održavanje manifestacije “Dani pastrmke i zdrave hrane, Bistrica-Bijelo Polje 2020.” Svim učesnicima skupa, kao i građanima, koji su zainteresovani da prisustvuju na ovoj manifestaciji, obezbijeđen je i prevoz sa gradskog trga do Bistrice.

Obzirom da je na zakazani skup najavljen dolazak i učesnika sa automobilima i autobusima iz drugih opština i regiona, želimo sve obavijestiti, da je obezbijeđen parking na gradskom trgu.

Na kraju pozivamo sve ljubitelje prirode, da dodju u subotu u 12h, ispred Opštine Bijelo Polje, da svi zajedno proslavimo pobjedu ekologije i životne sredine.