Današnji skup i zajedništvo su pokazatelj našeg čvrstog stava da smo svi protiv devastacije i ekocida, mini hidroelektranama na svim bjelopoljskim rijekama, rekao je danas na skupu predstavnik Građanske inicijative “Za spas Bistrice” Denis Mekić. On je i kazao da je izjava premijera Markovića ohrabrujuća, ali da je ovo borba za sve rijeke.

”Svjesni razarajuci posledica za zivot prirode i oko njega za nesrecnu sudbinu koju je cekala Bistricu, nećemo dozvoliti da se desi i našoj drugoj ljepotici Lještanici, i drugim rijekama za koje se bore naši sugrađani. Želimo jasno poruciti sa ovog skupa da su građani Bijelog Polja jasno protiv gradnje mhE na Ljestanici. Pozivamo Vladu i Opstinu da obustave koncesiju za gradnju mhE ZA Ljestanici.”

“Tražimo od opštinskog parlamenta izglasa odluku gdje će se trajno zabraniti bilo kakva gradnja objekata na Bistrici, jer ovo je po meni  privremeno rješenje. Sad je ova Vlada donijela odluku da se na Bistrici trenutno ne gradi mini hidrocentrala, što ne znači da sjutra neka nova vlada ponovo veće dati nekome koncesije za izgradnju. “kazao je Uglješa Prebiračević predsjednik “Bjelopoljskog saveza NVO”.

”Uspjeli smo da uz pomoć građana da odbranimo rijeku Bistricu, ali ovdje ne staje naša borba. Svjesni smo činjenice koliko je štetna izgradnja  mini hidroelektrana koliko je to devastirajuće za prirodu. Nastavljamo da branimo i druge rijeke poput Lještanice, gdje je planirano odvođenje rijeke cijevima u dužini pet kilometara. Zbog svega tražimo  tražimo trajnu obustavu da se više nikada ne ponovi da nekom padne na pamet da neko profitira nad našim rijekama”, poručio je Mekić.