Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković saopštio je da se mora učiniti sve kako bi nerasvijetljeni slučajevi ubistva i napada na novinare bili riješeni, jer se društva u kojima se ograničava sloboda izražavanja suočavaju i sa izazovima ostvarivanja drugih prava i sloboda.

Baković je to kazao u čestitki novinarima i medijskim radnicima povodom 3.maja, Svjetskog dana slobode medija.

Baković navodi se je novinarstvo vremenom mijenjalo svoj izraz, unapređujući forme emitovanja u skladu sa savremenim tehnološkim i komunikacijskim trendovima, ali je značaj medija u svakom društvu i vremenu ostao veliki.

“Zbog toga, dok god postoje događaji u kojima se kao oštećeni pojavljuju novinari, mediji i/ili njihova poslovna i lična imovina, to je signal da pitanje bezbjednosti i slobode novinara mora ostati u fokusu pažnje nadležnih i da se ove vrijednosti moraju snažno braniti, kad god su ugrožene”, naveo je Ombudsman.

On je kazao da se mora učiniti sve kako bi nerasvijetljeni slučajevi ubistva i napada na novinare bili riješeni.

“Jer se društva u kojima se ograničava sloboda izražavanja suočavaju i sa izazovima ostvarivanja drugih prava i sloboda. Nadamo se da će očekivane izmjene zakonodavstva u ovoj oblasti doprinijeti većoj samostalnosti i nezavisnosti medija, a svakako treba dodatno raditi i na unapređenju radno-pravnih statusa zaposlenih”, zaključio je Baković.

izvor: rtcg.me