Ukoliko premijer i ministar finansija danas ne budu imali sluha za zahtjeve poljoprivrednika uslijediće zatvaranje i gašenje farmi, kazao je poljoprivrednik i jedan od organizatora protesta Vladimir Lakić. On je naglasio da poljoprivrednici traže smjenu ministra i članova menadžmenta Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede. Načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac objasnio je da je Ministarstvo izašlo u susret farmerima koliko je bilo u mogućnosti i da rade na tome da ih oslobode akciza na gorivo ili im refinansiraju taj trošak.

Poljoprivrednici će se i danas okupiti u Podgorici kako bi zatražili sastanak sa premijerom i ministrom finansija jer im je egzistencija dovedena u pitanje.

Lakić je gostujući u Jutarnjem programu TVCG istakao da na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja koji se dogodio 22. juna, kada su poljoprivrednici traktorima došli u Podgoricu, nijesu naišli na razumijevanje.

“Ljudi koji su prisustvovali sastanku nijesu kompetentni za rješavanje naših zahtjeva”, kazao je on.

Kazao je da ne vide rješenje za svoju situaciju i zato će današnji skup biti usmjeren na premijera i ministra finansija.

“Danas je odobren skup i doći će veliki broj poljoprivrednih proizvođača gdje ćemo tražiti sastanak sa ministrom finansija i premijerom. Biće masovniji protest i pozivam sve poljoprivredne proizvođače da se pridruže”, kazao je Lakić.

Načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac podsjetio je da je na sastanku Ministarstvo ponudilo farmerima i proizvođačima mlijeka i prerađivačima mlijeka na gazdinstvima 2 centa po litru mlijeka I dva za dva mjeseca, da se isplati uz majsku tranšu.

“Sve obaveze od početka godine su izmirene i nije bilo kašnjenja ni po jednoj poziciji. Ministarstvo je pripremilo agrobudžet i očekujemo njegovo usvajanje i molimo proizvođače da budu revnosni u smislu prijavljivanja za subvencije”, kazao je on.

Kaže da je Ministarstvo izašlo u susret farmerima koliko je bilo u mogućnosti.

“Zahtjevi proizođača su bili 5 centi od početka Nove godine pa nadalje. To je veliki novac za Ministarstvo. Na godišnjem nivou to bi bilo tri miliona. Ministarstvo ima Agrobudžet po kome tokom cijele godine radi. Po njemu su mjere strukturirane tako da imamo i obim, proceduru, rokove, tako da izvan toga nema toliko novca kojim bi se moglo intervenisati”, kazao je on.

Lakić je REKAO da farmeri ne mogu biti zadovoljni jednokratnom pomoći za jun i jul.

“Cijena proizvodnog litra mlijeka i otkupne cijene nije u paritetu i otkupna cijena je mnogo veća u odnosu na troškove proizvodnje”, kazao je on.

Istakao je da su tražili od predstavnika Ministarstva da podnesu ostavke i da protestuju sa njima tražeći milion eura iz budžetskih rezervi.

Dodao je da ministar nije posjetio ni jednog farmera.

“Vidimo da on uopšte nema ni sluha ni razumijevanja za naše probleme”, kazao je on.

Problemi se, kako smatra, mogu riješiti vrlo lako.

“Samo zahtjevom Ministarstva i kreiranjem jednog amandmanada nam se pomogne. Kao što je u budžetu usvojeno 60 i nešto amandmana, na predlog vlade, tako je mogao i ovaj. To nije učinjeno”, kazao je Lakić.

“Mi ne možemo više izdržati ovaj pritisak cijena i ono što će se dešavati u nekim predstojećim mjesecima jeste zatvaranje i gašenje naših farmi ukoliko premijer i ministar finansija danas ne budu imali sluha za naše zahtjeve. Vi onda pogledajte šta će se dogoditi sa crnogorskom poljoprivredom i da li ćemo postati zavisnici od zemalja iz okruženja”, kazao je Lakić.

Bogavac je dodao da je do ove situacije došlo zbog povećanja cijene stročne hrane od 10 centi.

Dodao je da je Ministarstvo pristupilo izradi pravilnika kako bi se našao modalitet kojim bi se poljoprivrednici oslobodili akcize za gorivo ili da im refinansira taj trošak.

Izvor: RTCG