NUHODŽIĆ O ZAKONU

Garantovana ravnopravnost svih vjerskih zajednica

Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti obezbjeđuje najviši stepen slobode misli, savjesti i vjeroispovjesti, ocijenio je minitar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i dodao da on jemči i jednako poštovanje zakona i punu zaštitu kulturnog blaga Crne Gore.

Nuhodžić sa danas sastao sa delegacijom Venecijanske komisije, koja ovih dana boravi u Podgorici radi pripreme mišljenja o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, sastanak je bio prilika da se sagovornici osvrnu na dosadašnja normativna rješenja i praksu kada je u pitanju registracija vjerskih zajednica u Crnoj Gori, koja je bila u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i na novopredložena rješenja kojima ovi poslovi prelaze u nadležnost Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

“Ministar Nuhodžić je ocijenio da se predloženim Zakonom, koji je usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, uključujući i Smjernice Venecijanske komisije i OEBS-a, a u prvom redu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija u ovoj oblasti i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, obezbjeđuje najviši stepen slobode misli, savjesti i vjeroispovjesti”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Donošenje novog zakonskog rješenja, kako je objasnio ministar, proisteklo je iz potrebe da se ovo pitanje uredi u skladu sa savremenim trenutkom, a njime će se, dodao je, na sistematičan način jasno utvrditi prava i obaveze vjerskih zajednica, postupak njihove registracije i evidencije, ali i riješiti pitanje državne imovine, te pitanje vjerskog obrazovanja.

“Ovaj zakon predstavlja ustavnu, međunarodno-pravnu, istorijsku, pa i bezbjednosnu potrebu i obavezu Crne Gore, koja je na putu evropskog i ekonomskog razvoja, i jemči ravnopravan pravni tretman svih vjerskih zajednica, uživanje jednakih prava, ali i jednako poštovanje zakona i punu zaštitu kulturnog blaga Crne Gore”, poručio je ministar.

Sagovornici su, kako navode iz Ministratsva, ocijenili da je razmjena mišljenja i intenzivna komunikacija po ovom i drugim pitanjima od naročitog značaja, kako u procesu izrade, tako i u procesu usvajanja i pune impelementacije nove legislative, usklađene sa međunarodnim i evropskim pravnim tekovinama.

Izvor: RTCG