Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je na konferenciji za medije da se trenutno ne razmišlja o zaključavanju Crne Gore.

“U svjetlu ažuriranja protivepidemijskih mjera, u svijetu je trend, a i Crna Gora ga prati, da se prednost daje vakcinaciji. Imunizacija vodi ka dodatnoj liberalizaciji epidemioloških mjera. Za sada se ne razmišlja o zaključavanju Crne Gore, ali mi pratimo epidemiološku situaciju i shodno njoj, mjere će biti prilagođavane situaciji na terenu. Konkretno, aktuelne mjere ostaće na snazi naredne dvije sedmice”, naveo je Galić.

U posljednje dvije nedjelje, broj zaraženih je, kaže, opao oko 25 odsto, a zabilježen je i pad hospitalizacija za oko osam odsto.

“Kada se pogleda stanje od 1. avgusta do 18. oktobra, podaci IJZCG pokazuju sljedeće- Od 1. avgusta do 18. oktobra 2021. godine u Crnoj Gori je zaraženo 36.515 ljudi. Oporavilo se 98,9 odsto. Nažalost, 1,1 odsto zaraženih je preminulo”, navodi Galić.

Osam od 10 preminulih pacijenata su bile nevakcinisane osobe.

“Svi preminuli mlađi od 40 godina su takođe bili nevakcinisani. Bez obzira na to što su neposredni uzročnici smrti bili najrazličitiji, zajedinčki imenilac im je to što su svi bili nevakcinisani. Najviše preminulih je između 70 i 79 godine”, ističe Galić.

Odluka o Sputnjiku narednih dana

Aktuelna tema ovih dana je Sputnjik V.

Institutu za ljekove i medicinska sredstva, kao što su i saopštili, podnijet je zahtjev za uvoz dodatnih količina vakcine Sputnik V, 40 hiljada doza, koji se trenutno nalazi u postupku stručne procjene.

“U Institutu se svaki zahtjev procjenjuje u skladu sa propisanim postupcima kojima su implementirani evropski i međunarodni standardi koji garantuju kvalitet, bezbjednost i efikasnost lijeka. U skladu sa zakonom, za imunološke ljekove odobrava se svaki pojedinačni uvoz, odnosno vrši kontrola kvaliteta prije njihovog stavljanja u promet, odnosno upotrebe. Prema informacijama iz CInMED-a, odluka u vezi sa upotrebom Sputnjika V biće poznata u toku narednih sedam dana i to će biti konačna odluka u vezi sa primjenom ove vakcine koju dio građana uporno čeka i mi smo je obezbijedili”, objašnjava Galić.

U Crnoj Gori se, ukazuje, koriste vakcine koje preporučuju Evropska agencija za ljekove i medicinska sredstva i Svjetska zdravstvena organizacija, ali to ne znači da ne treba da se primjenjuju druge vakcine koje su, u slučaju Crne Gore, prethodno ispitane i za koje CInMED garantuje kvalitet, bezbjednost i efikasnost.

“S druge strane, Sputnjik V se koristi u 70 zemalja svijeta – od regiona, Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine do nekih zemalja članica EU poput Mađarske. Zdravlje građana je prioritet, a vakcinacija, pokazuju podaci i iz naše zemlje, u najvećem procentu štiti od najtežih oblika bolesti”, poručuje Galić.