Francuski sud u Kolamru odbio je zahtjev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja Srbiji.

Vlada Srbije će održati posebnu, vanrednu sjednicu u 11 sati povodom odluke francuskog suda da oslobodi Ramuša Haradinaja koga Srbija sumnjiči za ratne zločine.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu potjernice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. Sud je Haradinaja 12. januara, uz određene mjere, pustio da odluku o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi. Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2. marta.Više puta od hapšenja je ponovio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i iznosio ocjenu da je riječ o političkom procesu protiv njega.

Nakon odluke suda u Kolmaru da odbije zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova je izjavio da je “ovo pobeda Albanaca” i da je on danas slobodan čovek da se vrati kući.

Haradinaj se obratio svojim pristalicama ispred suda rekavši da je “ova bitka dobijena” i zahvalio im na podršci.

Inače, odluka suda o oslobađanju bivšeg kosovskog premijera je u sudnici dočekana aplauzom.

“Pošto sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strazburu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri meseca, vrijeme je dragoceno, rekao je Haradinaj

SLAVLjE NA ULICAMA PRIŠTINE Oslobađanje opozicionog lidera i bivšeg kosovskog premijera od odgovornosti za ratne zločine nad Srbima od francuskog suda u Kolmaru dočekana je u Prištini sa vatrometom i pucnjavom. Građani Prištine slave oslobađajuću presudu za Haradinaja, a na prištinskim ulicama odjekuju pucnji.

Njegova supruga Anita je na vest o odluci francuskog suda da odbije zahtev Srbije rekla da je “pravda spora, ali dostižna”.

“Pobedili smo. Prošli smo nepotrebne i naporne procedure. Ova situacija je iscrpla sve nas ovde na Kosovu. Zahvaljujem svima na podršci koju su nam dali. Ovo je potvrda je rat OVK bio opravdan”, rekla je Anita Hardinaj, preneo je Lajmi.net.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, kojeg je francuski sud danas oslobodio zahteva za izručenje Srbiji, koja ga potražuje zbog ratnih zločina nad Srbima, doputovaće u Prištinu večeras, najavila je njegova supruga. Anita Haradinaj je za tv Kljan Kosova rekla da očekuje da njen suprug u Prištinu stigne između 19,30 i 20 sati.

Ona je najavila da će se tim povodom građani Kosova okupiti na trgu Zahir Pajaziti u Prištini, gde će im se Haradinaj obratiti.