Preliminarni rezultati izbora u Francuskoj pokazali su da je novi predsjednik ove države Emanuel Makron, te da je time porazio protukandidatkinju Marine Le Pen, javlja BBC.

Makron je ranije bio bankar, a bivši je član Socijalističke partije te bivši ministar ekonomije. Svoju političku kampanju En Marche pokrenuo je u aprilu 2016, a Ministarstvo je napustio u augustu 2016. kako bi se posvetio predsjedničkoj kampanji.

Makron važi za liberalsocijalistu i proevropski nastrojenog političara koji budućnost Francuske i Starogh kontinenta vidi kroz zajedništvo u sklopu Evropske unije.

Tokom kampanje zagovarao je evropske vrijednosti, ostanak u EU i NATO, ali i neophodne reforme u Evropskoj uniji. Podršku su mu, još kao kandidatu, pružili brojni visoki svjetski zvaničnici poput Angele Merkel, Baracka Obame i Jeal Claude Junckera.

Rođen je u dobrostojećoj porodici dvoje ljekara, a kao mladić je prošao elitne škole i univerzitete i na kraju se zaposlio u državnoj službi. Prvobitno ju je napustio kako bi radio za mnogo veću plaću u banci “Rothschild & Cie Banque“, ali se potom ponovo vratio i bio finansijski inspektor.

Makron je postao najmlađi šef francuske države od Napoleona do danas.

Njegova supruga Brigitte Trogneux, 24 godine starija, bila mu je nastavnica u privatnoj katoličkoj srednjoj školi koju je pohađao u Amiensu. Upoznali su se u razredu, kad je Macron imao 15 godina, a njihova je veza postala službena kad je navršio 18.

Naspram ostalih kandidata on je ponudio svojevrsnu promjenu imidža Francuske, a na izborima i tokom predizbornih anketa građani Francuske najavljivali su podršku Makronu, zbog toga što nije prepoznat kao dio političke partije.

Posebno nakon mnogobrojnih terorističkih napada u posljednje vrijeme, centristička politika koju Makron zagovara postala je itekako zanimljiva, zbog čega je dobio veliku podršku.