Francuska izbori:Emanuel Makron izabran za novog predsjednika Francuske

0
114

Preliminarni rezultati izbora u Francuskoj pokazali su da je novi predsjednik ove države Emanuel Makron, te da je time porazio protukandidatkinju Marine Le Pen, javlja BBC.

Makron je ranije bio bankar, a bivši je član Socijalističke partije te bivši ministar ekonomije. Svoju političku kampanju En Marche pokrenuo je u aprilu 2016, a Ministarstvo je napustio u augustu 2016. kako bi se posvetio predsjedničkoj kampanji.

Makron važi za liberalsocijalistu i proevropski nastrojenog političara koji budućnost Francuske i Starogh kontinenta vidi kroz zajedništvo u sklopu Evropske unije.

Tokom kampanje zagovarao je evropske vrijednosti, ostanak u EU i NATO, ali i neophodne reforme u Evropskoj uniji. Podršku su mu, još kao kandidatu, pružili brojni visoki svjetski zvaničnici poput Angele Merkel, Baracka Obame i Jeal Claude Junckera.

Rođen je u dobrostojećoj porodici dvoje ljekara, a kao mladić je prošao elitne škole i univerzitete i na kraju se zaposlio u državnoj službi. Prvobitno ju je napustio kako bi radio za mnogo veću plaću u banci “Rothschild & Cie Banque“, ali se potom ponovo vratio i bio finansijski inspektor.

Makron je postao najmlađi šef francuske države od Napoleona do danas.

Njegova supruga Brigitte Trogneux, 24 godine starija, bila mu je nastavnica u privatnoj katoličkoj srednjoj školi koju je pohađao u Amiensu. Upoznali su se u razredu, kad je Macron imao 15 godina, a njihova je veza postala službena kad je navršio 18.

Naspram ostalih kandidata on je ponudio svojevrsnu promjenu imidža Francuske, a na izborima i tokom predizbornih anketa građani Francuske najavljivali su podršku Makronu, zbog toga što nije prepoznat kao dio političke partije.

Posebno nakon mnogobrojnih terorističkih napada u posljednje vrijeme, centristička politika koju Makron zagovara postala je itekako zanimljiva, zbog čega je dobio veliku podršku.

Ostavi komentar

Molimo vas da unesete Vaš komentar
Molimo Vas da unesete Vaše Ime ovdje