Baranin je, prema navodima Specijalnog državnog tužilaštva, namjeravao da pobjegne iz ukrajinskog zatvora

Baranin Stefan Đukić, koji je prema optužbama Specijalnog državnog tužilaštva, planirao ubistvo glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja KatnićaSaše Čađenovića, sudije Biljane Uskoković, bivšeg službenika UP Zorana Lazovića, davao je kriminalnoj organizaciji precizna uputstva porukama. Takođe, planirao je i da pobjegne iz ukrajinskog zatvora gdje boravi zbog pokušaja ubistva Radoja Zvicera.

Tako je jedne prilike poslao poruku sadržine “pa nema veze, uglavnom neće do kraja suđenja ostati Č. , je li tako (Saša Čađenović) … vele da je sposobna ta budala da se dobro snalazi u sudnici… da li da ga stisnemo malo ako će ga maći, nije ni on lud da se zamjera kad zna da ostaje bez zaštite države…a zna dobro da smo mu kivni.”

Kada je riječ o bježanju iz zatvora, napisao je moramo polako to napraviti, napravimo li grešku odosmo u ITT ne izvadi nas ni bog od tamo”. Đukić je svojim saradnicima slao i poruku da treba da “upru dok je nova vlada da se spasim…”pitaj ga dolje oće li mać Č. i K. (Čađenovića i Katnića)”.

Zatim, kako se može vidjeti u presretnutim komunikacijama Đukića i članova klana, razmijenjena je i poruka sadržine “evo vele da Č. nudi sporazum za D. On je lud čovjek, samo da ga maknu raznijeću ga u 100 komada i njega i brata…država je riješila bila da nas počisti, treba ubit ove policajce što su to uradili.. sadkad ih maknu pobit ih treba..ošegat i njega i Č. (Katnića i Čađenovića)”.

A onda je zloglasna grupa Stefana Đukića planirala i brutalan napad na sudiju Uskoković. “Možemo li ispitati đe živi B.U. ova mi sudija, oću da je polomim, neću da mi ona sudi, moram je poslat na oporavak…”, dio je svirepog osujećenog plana Đukića i njegovih drugova koje je spriječilo SDT.

Ubio Klisića, ranio Gardaševića, izrešetao Zvicera

Radoje Zvicer je teško ranjen 26. maja prošle godine u sačekuši u kvartu u Kijevu u kojem je živio. Zbog napada na njega, uhapšeni su Baranin Stefan Đukić, prvoosumnjičeni za ubistvo sugrađanina Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića, Podgoričanin Emil Tuzović i državljani Srbije Petar Jovanović i Milan Branković. U sklopu istrage o ovom slučaju, priveden je i službenik ukrajinske policije Rostislav Černobrivi. Kako je Dan ranije pisao, u sklopu istrage o pokušaju ubistva Zvicera utvrđeno je da su napadači trebali da dobiju oko 600.000 eura. Inače Đukiću se sudi u podgoričkom Višem sudu za ubistvo Klisića.

Kako je navedeno, kriminalna grupa koju je predvodio Đukić, koji važi za saradnika škaljarskig klana, osumnjičeni su planirali da ubiju Katnića i Čađenovića, da specijalnog tužioca “ošegaju i zalivade”. Tužilaštvo je ranije saopštilo da su sudiji Uskoković planirali da polome kosti.

Njoj su planirali da, kako je navedeno, smrskaju noge i ruke, jer “ona ima 45 kila, kad opali čovjek po koljenu svom snagom puca noga…po leđima je opali da padne i onda samo 20 sekundi po rukama i nogama…samo mi treba neko dobro mjesto đe je mogu izudarat 30 sekundi i da me neko vozi odatle..ona kad počne da vrišti moraću je udarit po glavi da je uspavam…neko da me čeka sa autom, šipku u more i samo pravo”, dio je uznemirujućih presretnutih poruka.

– Cilj ove kriminalne organizacije je bio da za potrebe neidentifikovanih lica i za potrebe same kriminalne organizacije vrše likvidacije to jest ubistva i teška ubistva na teritoriji Crne Gore na štetu policijskih službenika, specijalnog Tužioca S.Č i glavnog specijalnog tužioca M.K, ali i drugih lica, te da tako djeluju da se pripadnici te kriminalne organizacije, oslobode bilo koje krivične odgovornosti pred sudovima Crne Gore kroz nezakoniti uticaj na izvršnu vlast, a kroz prethodnu smjenu tužilaca koji ih optužuju i gone za krivična djela- pojašnjeno je ranije iz SDT-a.

Isto tako, kriminalna organizacija u svom djelovanju planirala je da nosiocima pravosudne funkcije – sudijama nanese teške tjelesne povrede, a kako bi se u budućnosti na njih uticalo da moraju donositi oslobađajuće presude za sve pripadnike ove kriminalne organizacije

– U tu svrhu organizator okrivljeni Đ.S je samo za predmet koji se vodi protiv njega obezbijedio milion eura koje prema stanju stvari treba dati nosiocima izvršne vlasti – sudijama i tužiocima koji bi preuzeli vođenje predmeta, a nakon smjene tužioca koji su ih optužili za najteža krivična djela, te upravo je u tom dijelu imajući u vidu poznanstva koja proističu iz komunikacija organizatora Đ.S, jasno uočeno da ovaj osumnjičeni kao i pripadnici njegove kriminalne organizacije ostvaruju uticaj na političku elitu u Crnoj Gori, a što je obilježe i biće krivičnog djela iz čl. 401a Krivičnog zakonika Crne Gore- saopštio je nedavno specijalni tužilac Miroslav Turković.

Izvor: dan.co.me