Doskorašnji potpredsjednik Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović najavio je razgovore o objedinjavanju dijela procrnogorskih opozicionih snaga, organizacija i pojedinaca, koji bi rezultirali formiranjem crnogorskog opozicionog saveza.

“Smisao mog daljeg političkog djelovanja vidim u objedinjavanju opozicionih političkih subjekata, organizacija i pojedinaca, koji su i svojom retorikom i konkretnim djelovanjem neupitno posvećeni državi Crnoj Gori i daljoj emancipaciji crnogorskog društva po uzoru na razvijene evropske demokratije”, rekao je Rudović za Pobjedu.

Istakao je da je, pošto je prokockana dobra prilika za formiranje građanskog opozicionog bloka prošle jeseni, opozicioni pol političke scene suviše fragmentiran, te da da je iluzorno očekivati da može doći do bilo kakvih pomaka.

“Mislim da je vrijeme za okupljanje na jasnom konceptu čije su temelje postavili liberali i reformisti početkom 90-ih”, navodi Rudović.

Na pitanje da li u tom savezu vidi i GP URA, Rudović odgovara da je, kada je napustio rukovodstvo partije, rekao da ostaje član dok vjeruje da ima prostora da se stranka vrati cilju zbog kojeg je osnovana.

“Uru smo osnovali da bismo doprinijeli demokratskim promjenama i da Crna Gora, nakon smjene DPS-a, ima oslonac koji će spriječiti moguće pokušaje klerikalno-acionalističkih krugova da razvodne njen državni i kulturni identitet”, poručio je Rudović.

Govoreći o tome kako se jedan dio opozicije vraća srpskoj nacionalnoj retorici, a Demokrate se drže po strani, ne izjašnjavajući o pitanjima koja se tiču države i identiteta, ocijenio je da su potonula očekivanja da će se politički predstavnici naših sugrađana koji su bili protiv nezavisnosti Crne Gore okrenuti Crnoj Gori.

“Umjesto građanske Crne Gore, kao države koju će poštovati svi, bez obzira na to jesu li Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Hrvati ili Romi, oni opet pokušavaju da Crnu Goru pretvore u još jednu dominantno srpsku državu. Ta nazadna politika, čiji je potkontekst negiranje crnogorskog identiteta, zahtijeva od svih nas da zauzmemo stav o njoj. A to neminovno dovodi do toga da više nema govora o konstituisanju vlasti po dosadašnjem modelu iz nekih opština gdje je opozicija osvojila vlast. Konkretno, ključne pozicije na svim nivoima u trenutku promjene vlasti mogu pokrivati samo oni koji imaju najbolje reference i koji su nesporno odani ozdravljenju crnogorskog društva i snaženju države Crne Gore”, zaključio je Rudović.