Ključni zadatak Crne Gore je izgradnja vladavine prava, a iza svakog nacionalizma uvijek stoje korupcija i organizovani kriminal, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, na predavanju koje je organizovala prestižna Diplomatska akademija u Beču.

„Nije dovoljno promijeniti vlast nakon 30 godina, već moramo promijeniti ponašanje i loše navike. Potrebni su nam novi ljudi u politici, koji nisu kontaminirani politikom podjela i nacionalizma. Bez tog iskoraka, nikada nećemo promijeniti Crnu Goru”, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na predavanju koje je organizovala prestižna Diplomatska akademija u Beču.

Kako je saopšteno iz Vlade, bečka Diplomatska akademija jedna je od najstarijih diplomatskih evropskih institucija, a osnovana je 1754. godine u cilju medijacije između Osmanskog carstva i balkanskih država.

Abazović je kazao i da iza svakog nacionalizma uvijek stoje korupcija i organizovani kriminal.

„Nije to slučaj samo u Crnoj Gori, već i u gotovo svim državama Balkana. Kada god vidite politčare koji svoj narativ baziraju isključivo na etno-nacionalnim podjelama, znajte da iza njega uvijek stoje korupcija, zloupotrebe državnih sredstava i kriminalne grupe. Zbog toga su nam potrebni novi ljudi, nove generacije neopterećenih i modernih političkih elita koje će povući region ka evropskim vrijednostima”, ukazao je Abazović.

On je naglasio da moramo izbrisati granice u svojim glavama, ali i fizičke granice između država, kako bi pospješili mobilnost i saradnju ljudi.

“EU je to davno uradila, a vrijeme je da zemlje Zapadnog Balkana krenu tim putem. Moramo jačati saradnju i mobilnost kako bi stvorili preduslove za pomirenje i ekonomsko jačanje naših država”, ukazao je Abazović.

On je ukazao da društvo mora promijeniti fokus sa nacionalizma i negativnih tema koje, kako je dodao, truju naše društvo na teme koje se tiču mira, infrastrukturnog razvoja, investicija, novih radnih mjesta, dobrosusjedske saradnje i razumijevanja.

Abazović je istakao da je veliki optimista kako za stanje i evropski put Crne Gore, tako i za ukupan napredak država Zapadnog Balkana.

„Ali moramo osjetiti veću podršku Evropske komisije, članica EU i drugih zapadnih partnera. Po mom sudu, zemlje Zapadnog Balkana imaju samo jedan dobar izbor – a to je da budu članice Evropske unije (EU) i jačaju evropske vrijednosti”, zaključio je Abazović.

Kako je saopšteno iz Vlade, moderator predavanja bio je dr Emil Briks, direktor bečke Diplomatske akademije. Nakon uvodnog izlaganja, prisutni i gledoci putem live stream-a su imali priliku da potpredsjedniku Vlade Abazoviću postave pitanja.

Na predavanju potpredsjednika Abazovića prisustvovali su ambasadori desetak zemalja u Austriji, studenti, akademici, brojni pripadnici diplomatskog kora u Beču, među kojima i predstavnici Velike Britanije, Kuvajta, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Benina, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Predavanju je prisustvovala i bivša ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori, Gudrun Štajnaker.

 

Izvor: RTCG