Finska traži 150.000 radnika

NAJSREĆNIJA ZEMLJA

Finska traži 150.000 radnika

Finska je najsrećnija zemlja svijeta, ali njeno stanovništvo stari brže nego većina drugih, što tamošnju vladu tjera da pronađe nove stanovnike koji će pomoći izdržavanju sve većeg broja penzionera, piše Blumberg.

Trenutna stopa zapošljenosti je 72 odsto (Foto: pixabay)

Konsolidacije tržišta rada vjerovatno će biti središnje pitanje parlamentarnih izbora u Finskoj koji će se održati 14. aprila. Prema izvještaju državne agencije objavljenom u ponedjeljak koji ističe ključne izazove u narednom razdoblju, nova vlada moraće da pronađe način da podigne stopu zaposlenosti na 75 posto od svih radno sposobnih Finaca do 2023. godine, pa na 80 posto nakon toga.

Trenutna stopa je 72 posto, što odgovara cilju koji je 2015. godine postavio sadašnji premijer Juha Sipila i koji se tada smatrao teško dostižnim. U to vrijeme samo 68 posto radno sposobnih Finaca je imalo posao, a zemlja se oporavljala od trogodišnjeg ekonomskog pada, drugog nakon recesije koja je počela 2008. godine, pa je raspoloženje bilo sumorno.

Nedostaje 150.000 radnih mjesta

Danas 140.000 ljudi više ima posao u odnosu na doba kad je Sipila stupao na dužnost, ali još oko 150.000 novih radnika biće neophodno da bi najsjevernija članica eurozone održala svoj sistem socijalne zaštite.

”Finansiranje našeg nordijskog modela blagostanja, koji nas čini najsrećnijom zemljom svijeta s nevjerovatno visokim životnim standardom, zavisi od stope zaposlenosti”, kaže Aki Kangašarju, glavni ekonomista Nordea Banke. Finska mora obezbijediti da ”svako ko može da radi ima posao”.

Izvor: Index

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor