U svježem financijskom izvještaju Facebook se pohvalio rastom prihoda od čak 49%, kao i povećanjem broja aktivnih korisnika.

 

Sezona je objave financijskih izvještaja koja pokrivaju poslovanje u prva tri mjeseca ove godine, pa tako svakog dana saznajemo neke nove i zanimljive informacije. Facebook je u poslednjem kvartalu ostvario prilično pozitivne rezultate, među kojima se ističe porast prihoda od čak 49% u odnosu na isto doba prošle godine. Prihodi su im u tri mjeseca iznosili 8,03 milijarde dolara, dok je u istom dobu porastao za čak 73% i iznosi 175 miliona dolara.

Najveći generator ovog rasta na financijskom planu su, kao i u posljednjih nekoliko kvartala, oglasi na mobilnoj platformi, koji sada donose čak 85% Facebookovih prihoda od oglašavanja. Naravno, veće prihode osigurava i rastući broj korisnika kojima su te reklame i namijenjene.

 

Najveća društvena mreža današnjice trenutno bilježi 1,28 milijardi dnevno aktivnih, te 1,94 milijarde mjesečno aktivnih korisnika. Nastavi li se trend rasta broja korisnika ovim tempom, 2 milijarde mjesečno aktivnih korisnika Facebook će dostići već u ovom kvartalu.

Facebook je u posljednjih godinu dana povećao i broj  zapošlenih, i to za 38%. Njih je sada 18.770, a samo u prva tri mjeseca zapošleno je njih oko 1.700, što je takođe rekordan broj.