Evropljani ne žele da pomjeraju sat

Od 4, 6 milona Evropljana koji su učestvovali u javnim konsultacijima čak 84 procenta podržava ukidanje ljetnjeg i zimskog računanja vremena, saopštile je EK.

Evropska komisija organizovala je od 4. jula do 16. avgusta internet konsultacije o mogućoj promjeni računanja vremena u Evropi.

Odgovori 4, 6 miliona Evropljana iz 28 zemlja članica Unije govore u prilog tome da je vrijeme za dosadašnje računanje vremena u Evropi po zimskom i ljetnjem principu-odbrojano.

“Milioni Evropljana iskoristili su naše internet konsultacije kako bi izrazili svoj stav. Poruka je vrlo jasna: 84 procenta njih ne želi više da pomjera satove. Sada ćemo potupiti u skladu sa tim i pripremiti zakonski predlog koji ćemo dostaviti Evropskom parlametu i Savjetu na kojima je da zajedno dodnesu odluku”, poručila je komesarka Violeta Bulc.

Rezultati najvećih do sada javnih konsultacija koje je organizovala Evropska komisija govore da 76 procenata učesnika smatra da je pomjeranje satova dva puta godišnje “veoma negativno” ili “negativno” iskustvo.

Kao najvažniji razlozi za promjenu dosadašnjeg sistema računanja vremena u Evropi navdeni su negativan uticaj na zdravlje, povećanje udesa na putevima i manjak uštede energije.

Kompletni rezultati javnih konsultacja biće predstavljeni u narednim nedjeljama. U Evropskoj komisiji najavljuju izradu predloga namijenjenog Evropskom parlamentu i Savjetu, a u cilju promjene postojećeg sitema pomjeranja časovnika.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor