Bjelopoljske opštinske inspekcije posljednje tri godine nisu podnijele nijednu prekršajnu prijavu zbog nelegalnog odlaganja otpada na obalama Lima – saopštili su iz nevladine organizacije Euromost.

Foto:Euromost

Povodom 22.aprila Međunarodnog dana planete zemlje želimo ukazati na rijeku Lim, koja je najugroženija rijeka u regionu, posebno na području Bijelog Polja. Tim povodom smo se obratili bjelopoljskim opštinskim inspekcijama, da bi saznali koliko su za poslednje tri godine 2018,2019 i 2020. godinu, podnijeli prekršajnih prijava ili reagovali na nelegalno odlaganje otpada na obalama Lima na području opštine Bijelog Polja, koja je u regionu prepoznata po zagadjivanju ove rijeke – navode iz te NVO.

Iz Komunalne policije, kako navode, obaviješteni su, kako navode, da policija, da bi zaštitila Lim sprovode represivne mjere (izdaje prekršajni nalog) jedino u slučajevima kada zatekne lice da vrši odlaganje otpada na mjestu.

Foto:Euromost

 Komunalna policija Opštine Bijelo Polje dalje navodi, da se podaci koji se odnose za 218 i polovinu 2019.godine, nalaze u posjedu Sekretarijata za inspekcijske poslove Opštine Bijelo Polje. Za drugu polovinu 2019 i 2020. godinu, navode, da nijedno lice u ovom periodu nije zatečeno da vrši odlaganje otpada na obali rijeke Lim.

Sa druge strane Sekretarijat za inspekcijske poslove Opštine Bijelo Polje kroz odgovor Euromost-u, navode, da shodno Zakonu o komunalnim djelatnostima je propisano da je to u nadležnosti komunalne policije, kada se tiče odlaganja komunalnog i drugog otpada van mjesta predviđenih za tu namjenu, na obalama i u koritima vodotoka. Iz ovog sekretarjata navode, da posljednje tri godine nije bilo podnešenih prekršajnih prijava – navode iz NVO Euromost.

Obje strane,  kako ocjenjuju iz NVO Euromost, očigledno smatraju, da otpad dolazi iz drugih opština i da se ne odlaže na obalama Lima na području Bijelog Polja, iako je Lim koji prolazi kroz ovu opštinu najugroženiji kroz čitav tok rijeke od raznog otpada.

Dobili smo i podatke koliko ovu rijeku štite i inspekcije sa državnog nivoa, koje su u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove, a radi se o Ekološkoj inspekciji i Inspekciji za vode, koje ćemo objaviti u narednom periodu, kao i ko su najveći zagadživači rijeke Lim – poručuju iz te nevladine organizacije.