PROCURIO “NON PAPER”

EU traži proširenje na Zapadni Balkan

Među zemljama članicama Evropske unije cirkuliše takozvani “non-paper”, u kojem se nastoji da se potvrdi napismeno da je proširenje Zapadnog Balkana i dalje kredibilna opcija.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid u nacrt ovog dokumenta gdje se, između ostalog, podvlači da EU treba da ispuni svoju nedvosmislenu posvećenost evropskim integracijama Zapadnog Balkana, te da “ne postoji ‘plan B’”, za Zapadni Balkan.

“Non-paper” je inače neformalni dokument koji se uglavnom iznosi u zatvorenim pregovorima unutar institucija EU, posebno u Savjetu ministara i ima za cilj postizanje dogovora o nekom spornom političkom pitanju.

Prema saznanjima RSE, inicijativu za ovaj “non-paper” je pokrenula Poljska, a podršku za ovaj dokument je potvrdilo 13 članica EU koje su uglavnom iz Centralne i Istočne Evrope, odnosno zemlje koje pripadaju grupi “novijih članica”.

Među državama koje su podržale ovu inicijativu nalaze se Baltičke zemlje (Estonija, Latvija i Litvanija), Višegradska grupa (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka), Slovenija i Hrvatska, a očekuje se potvrda i iz Bugarske.

Takođe se saznaje da se pokušava pridobiti što veća podrška za ovaj dokument prije ministarskog sastanka koji će biti održan 18. juna.

Inicijator nastoji da se dokument usvoji u obliku zajedničke deklaracije EU ministara.

Izvor: RTCG