ŠEFICA EK U ITALIJI

EU potreban novi dogovor o migraciji

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je tokom posjete Italiji da je Evropskoj uniji potreban novi dogovor o migraciji.

“Želim da predložim novi sporazum za migraciju i azil, jer mislim da treba da imamo novi i svjež pogled na migraciju. Znam da migracija neće nestati, to se dešava u globalizovanom svijetu. Ono što nam je potrebno su procedure koje su istovremeno efikasne i humane”, naglasila je Lajen poslije razgovora sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom.

Rim već dugo vremena traži reviziju takozvanih Dablinskih regulativa o azilu, kojima je predviđeno da prva zemlja dolaska mora da obradi zahtjeve azilanata, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Italija želi da druge članice EU preuzmu isti udio u dolascima i obradi zahtjeva azilanata kako bi se teret rasporedio na sve.

Lajen, koja dužnost predsjednika Evropske komisije preuzima u novembru, priznaje da su Italija, Španija i Grčka “geografski izložene” i da EU mora da pokaže veću solidarnost.

Prema njenim riječima, potrebno je prilagoditi Dablinske regulative za efikasnije rješavanje priliva migranata.

Italijanska Vlada zatvorila je luke za humanitarne brodove koji spasavaju migrante na Sredozemnom moru i ne dozvoljava im ulazak u italijanske teritorijalne vode, zbog čega ljudi dug period ostaju blokirani na moru.

Izvor: RTCG