Erdogan u Berlinu: Uputio pozdrav koji su Njemci shvatili kao provokaciju

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je u zvaničnu posjetu Njemačkoj.

To mu je prva zvanična posjeta nekoj državi na tom nivou od prelaska Turske na predsjednički sistem upravljanja.

Posjeta Erdogana izazvala je dosta kontroverzi u, ali i protesta u Njemačkoj i to iz krugova koji upozoravaju na kršenje ljudskih prava u Turskoj.

Svojim njemačkim kritičarima Erdogan nije ostao dužan. Vozeći se kroz Berlin na zadnjem sjedištu Mercedesa, turski predsjednik je mahnuo kroz otvoren prozor. I to kako!

Na ulici Unter den Linden, 500 metara ispred Brandenburške kapije, Erdogan je mahnuo s četiri prsta i pritisnutim palcem uz dlan.

Visokotiražni Bild podsjeća da je to pozdrav islamističkog pokreta Muslimansko bratstvo koji je postao svjetski pozdrav tokom protesta u Egiptu u august 2013. Tada su pripadnici Muslimanskog bratstva protestovali zbog smjene predsjednika Muhameda Mursija.

Erdoganov konvoj pratio je policijski helikopter, a nedugo prije nego što je turski šef države stigao u berlinski hotel Adlon, prolaznici na ulici Unter den Linden morali su ostati u prodavnicama suvenira ili u restoranima. Policija je čak pregledavala lične karte zbog najave velikog broja demonstranata ali i poklonika Erdogana.

Tokom trodnevne posjete Erdogan će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor