Predsjednik Redžep Tajip Erdogan najavio je poboljšanje odnosa sa SAD i pozvao velike američke korporacije na veću saradnju sa Turskom, ali je ponovio kritike zbog odluke Bijele kuće da masakr nad Jermenima 1915. godine nazovu genocidom.

Erdogan (Foto: Guliver)

Erdogan je rekao je da se nada da će najavljeni susret sa predsjednikom SAD Džo Bajdenom omogućiti otvaranje nove ere u odnosima između Ankare i Vašingtona, koji su vrlo napeti od 2016. godine, prenosi Rojters.

“Uvjeren sam da će susret sa Bajdenom na samitu NATO-a 14. juna biti najava nove ere u našim odnosima”, izjavio je turski predsjednik na sastanku putem videokonferencije sa šefovima američkih kompanija.

Erdogan se na sastanku, na kome su između ostalih učestvovali direktori Boinga, Amazona, Majkrosofta, Pepsika, Ciska, Proktera i Gembla i Džonsona i Džonsona, zahvalio kompanijama koje vjeruju u Tursku i rekao da očekuje da će SAD u toj saradnji biti konstruktivnije.

On se osvrnuo i na izjavu američkog predsjednika, koji je prošlog mjeseca priznao da je Osmansko carstvo počinilo genocid nad Jermenima tokom Prvog svjetskog rata, i rekao da je ona stavila dodatni teret na odnose dvije zemlje.

Odnosi između Turske i SAD, dvije članice NATO-a, pogoršali su se 2016. zbog nekoliko sporova, a Vašington je bio nezadovoljan odlukom Ankare da kupi ruske rakete S-400, pa je isključio iz programa proizvodnje američkog borbenog aviona F-35.

Izvor:RTCG