U PAKISTANU

Epidemija HIV-om, ljekari koristili upotrijebljene igle

Pakistanske vlasti u nedjelju su saopštile kako je u protekla dva mjeseca 681 osoba, uključujući 537 djece između 2 i 12 godina, bila pozitivna na HIV u pokrajini Sindh na jugoistoku zemlje. Stručnjaci za to krive praksu ljekara koji koriste već istrošene igle, piše CNN.

Iako vlasti još nijesu utvrdile uzrok epidemije HIV-a, Zafar Mirza, pomoćnik premijera za zdravstvo, rekao je na konferenciji za novinare kako se u Pakistanu korišćene špricevi prepakiraju i ponovno prodaju i da u tome leži najveći problem.

Porast broja zaraženih HIV-om počeo je u aprilu, kada je dr Imran Arbani iz Ratodera primijetio sve više slučajeva. Od tada, u istoimenom gradu pregledano je više od 14.000 ljudi, navodi se u medicinskom izvještaju lokalnog šefa zdravstva Masoda Solangija.

Osoba osumnjičena za izbijanje epidemije HIV-a je pedijatar Muzafar Ghanghro koji je od 9. maja u zatvoru. Uhapšen je zbog pokušaja ubistva. Njegov advokat Ali Athar Abbas Solangi uvjeren je kako Ghanghro nije kriv.

“Ljekar je pretvoren u žrtveno jagnje za još veću krizu u regiji”, rekao je Solangi, koji tvrdi da u Ghanghrovoj klinici nije bilo zaraženih špriceva.

“Moje je mišljenje da je sve učinio u skladu sa zakonom. Ništa protiv njega se ne može dokazati”, kazao je Solangi.

Ljekar Asad Memon misli da je uzrok epidemije kontakt lokalnih ljekara s transvestitima i prostitutkama.

U Pakistanu, posebno u seoskim sredinama, stanovnici idu kod lokalnih ljekara, jer su jeftiniji, dostupniji i imaju više vremena za pacijente.

Izvor: Index.hr