OD OVE ŠKOLSKE GODINE DVOJEZIČNA NASTAVA U 12 ODJELJENJA

Engleski kako sredstvo komunikacije, a ne samo predmet za ocjenu

Od početka ove školske godine prvaci u još četiri osnovne škole dio nastave slušaju na engleskom jeziku. Riječ je o podgoričkoj školi “Sutjeska”, zatim školi “29. novembar” u Dinoši, te nikšićkoj “Mileva Lajović-Lalatović” i bjelopoljskoj “Rifat Burdžović-Tršo”. Tako se od ovog septembra dvojezična nastava odvija ukupno u 12 odjeljenja.

“Glavni ciljevi ovog pristupa su razvijanje pozitivnog stava prema učenju jezika i jačanje samopouzdanja pri izražavanju na stranom jeziku. Svrha je takođe da se kroz korišćenje engleskog jezika u nastavi nejezičkih predmeta razvije svijest kod djece o tome da je to sredstvo za komunikaciju, a ne samo predmet iz koga je potrebno dobiti ocjenu”, kazala je Vikend novinama PR Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Profesorica razredne nastave Ana Kovačević ističe da su djeca najviše zainteresovana za interaktivne igre, igre asocijacija, prezentacije i učenje pjesama na stranom jeziku.

“Učenje pjesme predstavlja usvajanje stranih riječi, odnosno bogaćenje rječnika kroz tekst je praćen melodijom i pokretom pa je na taj način zastupljena međupredmetna korelacija koja vodi ka usvajanju produktivnih znanja i vještina”, kaže Kovačević.

Dvojezična nastava je, dodaje, jako značajna u prvom ciklusu reformisane škole. Na taj način djeca su od najranijeg školskog uzrasta u mogućnosti da svakodnevno slušaju i primjenjuju strani jezik.

“Počinje se od korišćenja jednostavnih zahtjeva, fraza i rečeničnih konstrukcija i nastavni plan i program kroz korelaciju prati nastvni plan i program iz svih predmeta. Svi nejezički sadržaji koji se usvajaju na stranom jeziku prethodno su usvojeni na maternjem jeziku”, objašnjava Kovačević.

Dvojezičnom nastavom posebno su zadovoljni roditelji.

“Vrlo je teško napredovati i obrazovati se ako čovjek ne zna barem jedan strani jezik. S obzirom na to da znamo koliko je upotreba engleskog jezika rasprostranjena, to nas podstiče da njegovo znanje nudi mnoge mogućnosti u raznim domenima. Pored pomenutog, svom djetetu sam htjela pružiti priliku da od početka školovanja ima mogućnost za naprednije, zanimljivije i neobičnije obrazovanje”, kazala je Vjera Zogović.

Utisci po završenom prvom razredu su, kaže, više nego sjajni.

“Moje dijete, kao i drugari iz odjeljenja su engleski prihvatili kao nešto što je dio njihove svakodnevice. Iako sam se malo pribojavala, mislim da djeca ovaj vid nastave nijesu shvatila kao nešto teže ili obimnije za njih već se raduju kada usvoje nove riječi. Nijesam primijetila da usvajanje riječi na engleskom jeziku otežava nastavu iz drugih predmeta već naprotiv, čini je zanimljivijom”, tvrdi Zogović, dodajući da se napredak primjećuje.

“Napredak se ne ogleda samo u broju naučenih riječi već i u razvoju volje i dječije znatiželje za usvajanje novog jezika”, zaključuje ona.

Podsjetimo, projekat dvojezičnih odjeljenja je prije dvije godine otpočeo u školama “Mirko Srzentić” u Petrovcu, “Olga Golović” i “Luka Simonovć” u Nikšiću i “Maksim Gorki” u Podgorici. Zavod za školstvo je posjetio ove škole, kada su analizirana po dva časa, i to tako što je nastava svakog predmeta, izuzev fizičkog vaspitanja, opservirana po dva puta. Takođe su obavljeni razgovori sa upravom škole i nastavnicima. Kako je navedeno u tadašnjem izvještaju, projekat je bio pozitivno iskustvo kako za školu, nastavnika razredne nastave i nastavnika engleskog jezika, tako i za učenike i njihove roditelje. Posebno je istaknuto da djeca rado koriste engleski jezik na časovima nejezičkih predmeta i sa lakoćom prihvataju učenje pojmova, kao i da su “puni samopouzdanja u korišćenju engleskog jezika”. Nakon toga, počela je primjena ovog programa prošle godine u još četiri škole “21. maj” u Podgorici, “Radomir Mitrović” u Beranama, “Nedakusi” u Bijelom Polju i “Radojica Perović” u Podgorici, gdje se takođe pokazao izuzetno pozitivnim.

Izvor: Dnevne novine