U Crnoj Gori treba donijeti zakon kojim bi ekološka država bila prepoznata kao javni interes, saopštili su iz Koalicije za održivi razvoj (KOR), i poručili da privatni interes ne treba da bude iznad javnog.

Predstavnici Koalicije sa konferencije za novinare ispred zgrade crnogorskog Parlamenta, pozvali su poslanike da se posvete onome što je najbitnije za Crnu Goru, njenim prirodnim resursima i javnom interesu građana.

Predstavnik KOR–a Aleksandar Perović rekao je da su u Koaliciji ekološki aktivisti iz cijele države, koji su stalno prisutni na terenu.

Prema njegovim riječima, oni upozoravaju na devastaciju prirodnih resursa, ugrožavanje Ustava i razvoja šanse za ekološku Crnu Goru.

Perović je rekao da njihova ideja da pred Skupštinom podsjete poslanike koji treba da zastupaju javni interes crnogorskih građana da su investitori okupirali vodotoke projektima malih hidroelektana (Mhe).

„Oni nijesu stali da grade Mhe, Ministarstvo odbrane nije odstalo od namjere da od potencijalnog parka Sinjajevine napravi vojni poligon za bojevo gađanje, kao i da su i dalje istaživanja nafte i gasa na primorju u sred turističke sezone“, rekao je Perović.

KOR želi, kako je objasnio Perović, hoće da stavi u pravi plan javni inters Crne Gore, jer želi budućnost koja će svima donijeti bolji život.

„Crna Gora je država koja je imala ekološku viziju razvoja prije svih i danas i naša je namjera da sa KOR-om svi doprinesemo da Ustav i država budu sačuvani“, poručio je Perović.

Kako je kazao, da će predstavnici Koalicije nastaviti sa aktivnostima u cilju donošenja zakona u javnom interesu gdje bi ekološka Crna Gora bila prepoznata kao takav interes čime bi se izbjeglo da privatni interesi budu iznad javnih.

„To će biti i jedan od prioriteta kojim ćemo se baviti u septembru“, kazao je Perović.

Kako je kazao, osjećaju obaveza da javno pozovu sve koji vole Crne Goru da pokažu na djelu.

„Naš cilj je da isplivaju ljudi koji znaju, vrijede i koju hoće živi na način dostojanstven čovjeka 21. vijeka“, rekao je Perović.

On je istakao da će zajedno i sa medijima učetvovati u misiji u kojoj se želi postići da Crna Gora bude zemlja u kojoj svi hoće da ostanu i da žive kao treba.

Predstavnik KOR-a Mirsad Kurgaš je kazao da želi da podsjeti poslanike da je njihov prevashodni zadatak da čuvaju i štite Ustav kao najviši pravni akt svake države.

„U Ustavu stoji da je Crna Gora ekološka država i mi smo ovdje došli da podsjetimo parlamentarce da se posvete onome što je najbitnije za državu, a to su svakako njeni prirodni resursi“, rekao je Kurgaš.

On je pozvao medije kao poslanike javne vijesti da obavještavjau o svemu što se dešava.

Predstavnik KOR-a Saša Milatović pozvao je Vladu da što prije reguje jer je prije 18 dana završena onlajn peticija za Sinjajevinu kao i da je to prva petecija koja je prošla na njenom sajtu.

„Krajnje je vrijeme da konačno kažemo da je dosta i da nećemo dozvoliti da peticije za Sinjajevinu i rijeke prođu“, kazao je Kurgaš.

Milatović je uputio apel Ministarstvu odbrane da odustne od nauma da se najveća oblast u Crnoj Gori odnosno Sinjajevina militiraziju.

 

izvor: Mina