Portalu sjevercg je dostavljeno zajedničko saopštenje Džudo Kluba „Akedemik“ iz  Nikšića, Džudo Kluba „Arso Milić“ iz  Podgorice,Džudo Kluba „Ibar“ iz Rožaja, Džudo Kluba „Straševina“ iz  Nikšića,Džudo Kluba „Budućnost“ iz Podgorice i Džudo Kluba „Kodokan“ iz Podgorice,u kojemu navode da su od strane upravljačke strukture JSCG i nacionalnog trenera Georgi Petrova najbolji takmičari u Crnoj Gori diskriminisani, zbog toga neki od njih razmišljaju o promjeni države i nastupa za drugu nacionalniu selekciju. Kako do toga nebi došlo svi treneri i klubovi koji sačinjavaju reprezentaciju su jedinstveni i saglasni da se takva nakaradna politika JSCG mora zaustaviti ili će Crnogorski džudo sport biti u vrlo lošoj i ponižavajućoj situaciji. U tom pravcu konaktiraćemo nadležne institucije Ministarstvo sporta i Crnogorski Olimpijski Komitet da se uključe i pomognu rešavanju ovog problema u zakonskim okvirima. Naši zahtjevi više nijesu samo ostavka nacionalnog trenera već da kompletno rukovodstvo na čelu sa predsjednikom podnese ostavku.

  Crnogorski džudisti u Makedoniji:Trening kamp “Struga 2017”

Oni dalje navode u svome saopštenju da su dobili  zvaničan dopis i poziv od strane džudo saveza Crne Gore da prisustvuju sastanku predstavnika džudo Klubova sa predstavnicima džudo saveza oko čestih i aktuelnih problema izmedju klubova, trenera i takmičara, s jedne strane i upravljackom strukturom Džudo Saveza Crne Gore s druge strane, zatim velikog nezadovoljstva najačih Klubova u Crnoj Gori koji u svojim redovima imaju najviše reprezentativaca, sa trenažnim procesom nacionalnog trenera. Kao prvo sami način zakazivanje sastanka bez dnevnog reda i mjesto održavanja u kafani „Klub Ribara“ u Nikšiću, je veoma drska i velika neozbiljnost upravljačke strukture Džudo Saveza Crne Gore. Medjutim u cilju rješavanja problema, vecina trenera je prihvatila razgovor bez obzira na mjesto i način zakazivanja, kako bi sto prije ukazali na problematiku koja pogađa sve Klubove, posebno one koji imaju rezultate, rade kvalitetno i imaju reprezentativce u svojim redovima, a kojima je od strane upravljačke strukture Džudo Saveza CG uskraceno pravo takmičenja, priprema, stipendija, opreme i td.

,,Na sastanku koji je počeo u 18 ,00 h u pomenutoj kafani, pored upravljačke strukture Džudo Saveza Crne Gore ( sekretar: Dragan Mrvaljević, predsjednik skupštine JSCG Zdravko Vučeković, predsjednik STK: Rajko Mrvaljević i trener reprezentacije Georgi Petrov), sastanku su prisustvovali treneri i predstavnici sledečih klubova: Džudo Klub „Akedemik“ – Nikšić (Novica Milović i Dragan Šćepanović), Džudo Klub „Arso Milić“ – Podgorica (Zdravko Milić), Džudo Klub „Ibar“ Rožaje (Omer Nurković), Džudo Klub „Straševina“ – Nikšić (Jelena Šutović i Miroslav Šutović), Džudo Klub „Budućnost“ – Podgorica (Momčilo Markuš) i Džudo Klub „Kodokan“ – Podgorica (Duško Klikovac)”.

  Foto:CG džudo klubovi,  Kafana„Klub Ribara“ u Nikšiću gdje je održan sastanak

Džudo klubovi dalje u svome saopštenju navode,,Kako se u “ kafanskoj atmosferi” odvijalo sve, a ne u onoj kojoj je trebalo, na samom početku sastanka, a radi ozbiljnosti i dostojanstva trenera, svi predstavnici Klubova tražili su da se kompletan sastanak audio snima i da se napravi kavlitetno saopštenje za javnost sa navedenog sastanka kao i da se u dnevni red uvrste sledece tacke:

  1. Ostavka nscionalnog trenera Georgi Petrova zbog loseg rada, koju su trazili pojedini klubovi,
  2. Sumnjive olimpijske stipendije reprezentativaca,
  3. Zbog cega nije uradjen Plan i program za reprezentativne selkcije,
  4. Pripreme reprezentativaca u Hotelu “Trim” koje su propale,
  5. Zbog cega nijesu imenovani nacionalni treneri po selekcijama,
  6. Prijava i odazak reprezentacije na medjunarodna takmicenja,
  7. Ostala tekuća problematika

Tek posle usvajanja predloženog dnevnog reda ili bilo kojeg drugog, moglo bi se razgovarati na valjani konstruktivan način”.

Predstavnici Džudo saveza koji su zakazali sastanak su to kategoricki odbili i nastavili da ponižavaju trenere i predstavnike klubova, nakon cega je kompletan tok sastanka prerastao u verbalni sukob izmedju upravljačke strukture JSCG i trenera struge strane, te se na taj nacin kriza i problematika još više produbila. Na kraju, treneri i predstavnici klubova nijesu dobili odgovore na pitanja postavljena nacionalnom treneru, predsjedniku STK i rukovodstvu saveza, uz obrazloženje da nemaju novaca, i da se ne pitaju vec upravni odbor.

                                                                     Predsjednik džudo saveza Crne Gore Dragomir Bečanović

Posebno nas je iznenadio odgovor nacionalnog trenera Georgi Petrova da ga kadetska reprezentacija ne interesuje i da se ne pita, da je reprezentativac Arso Milić istrosen, da nije mogao još uvijek sačiniti plan i program za reprezentaciju, da ne moze da sakupi reprezentaciju na pripremama u Hotelu “Trim”, da jos nezna ko i gdje ide na važna takmičenja i td. Njegov odgovor je sve trenere jako zabrinuo, prije svega zbog budučnosti naših sportista, reprezentativaca, koji su prepušteni sami sebe.Predstavnici Klubova su zaključili da su crnogorski treneri koji su iz nemogucih uslova osvojili velike medalje sa zvaničnih medjunarodnih takmicenja (EP, SP) poniženi od strane upravljacke strukture i rukovodstva Džudo Saveza.

                                                                                   Nacionalni trener Giorgi Petrov

Za dvije godine od kako su od strane upravnog odbora i STK JSCG “ eliminisani” crnogorski treneri , a “ uvezeni” pod sumnjivim okolnostima treneri koji su istrošeni i prevazidjeni nema rezultata od značaja za nas Džudo Savez i državu Crnu Goru. Dok u periodu prije postavke takvog rada crnogorski džudo je bilježio istorijske uspjehe koje su takmičari ostvarivali iz svojih Klubova. Upravljačkoj strukturi JSCG nacionalni trener koje je “ uvozen” iz inostranstva služi samo kao maska kako bi sam vrh rukovodećih struktura u savezu mogao praviti i sklapati različite i sumnjive angažmane sa pojedincima i klubovima već po ustaljenoj proceduri kako bi obezbijedili glas na Skupštini i zarad ličnog interesa.

Svi treneri i predstavnici klubova postavili su brojna pitanja prisutnim predstavnicima JSCG, od kojih su bila prioritetna: Zbog čega u savezu i dalje nema trenera u svim selekcijama? Zatim zbog čega se vrši pritisak od strane upravljačke strukture JSCG na klubove i isključivanje Klubova iz punopravnih članova u pridružne? Zbog čega nacionalni trener ne podnese ostavku ako se ne pita i ako nema plan i program rada koji bi trebao da se usvoji prije nove godine to jeste sa početkom takmičarske sezone? Zbog čega nacionalni trener i STK ne poštuju prvenstvo države, pa se na medjunarodna takmičenja vode takmičari koji ne učestvuju na držana prvenstva? Zbog cega se pod sumnjivim okolnostima organizju konstantne pripreme u Hotelu “ Trim” , a propustaju vazna takmičenja i pripreme u okruženju u organizaciji EJU I IJF? Zatim, ko je potpisao predloge olimpijskom komitetu za olimpijske stipendije i koji su to kriterijumi bili? Zbog cega nacionalnog trenera ne interesuje džudo sport u ženskoj konkurenciji? Zbog čega vrši diskriminaciju rodne ravnopravnosti? Još mnoga druga pitanja za koje predstavnici JSCG nijesu imali niti će imati odgovora,kazali su  na kraju u svome saopštenju. koje je dostavljeno našem Portalu.