Zbog uticaja Kine na finansije Crne Gore i Brisela koji neće pomoći oko otplate kredita i juče je bilo puno reakcija. Njemački list „Frankfurter algemajne cajtung” (FAZ) naveo je da EU neće pomoći Crnoj Gori da vrati milijardu eura, čime postajemo prva evropska žrtva „kineske dužničke diplomatije“.

Milijarda eura kredita je mnogo novca. Posebno kada zemlja ima godišnji bruto domaći proizvod (BDP) od četiri milijarde – piše FAZ o dužničkoj klopci koja se zatvara oko Crne Gore.

„Dojče vele“ prenosi da je zvanična Podgorica tražila pomoć Brisela kako bi otplatila kredit koji je prethodna vlast 2014. godine uzela od Kine za dionicu autoputa. U Briselu su saopštili da ne finansiraju kredite trećih država, ali da mogu ponuditi povoljne zajmove za druge dionice puta, prenosi Mina biznis.

Autoput od Bara do granice sa Srbijom trebalo bi da ima 177 kilometara. Prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), već dio od Podgorice do Kolašina košta milijardu eura, a ostalo bi moglo da bude još skuplje.

– Izgleda da je u vidu Crne Gore jedna evropska država postala žrtva kineske dužničke diplomatije koja nastaje oko Novog puta svile – piše FAZ.

Istraživač Instituta za svjetsku privredu na Univerzitetu u njemačkom Kilu Sebastijan Horn kazao je da to nije iznenađenje.

– Autoput koji je finansirala i gradila Kina od početka je imao nerealnu procjenu isplativosti i premašivao je sposobnost zemlje da se zaduži – naveo je Horn za FAZ.

Šef bečkog trusta mozgova WIIW Mario Holzner, koji se bavi istočnom Evropom, kazao je da je Kina kao zalog rezervisala sebi crnogorsko zemljište, ukoliko kredit ne bude vraćen.

– EU naravno ima mogućnost da dugoročno veže Crnu Goru za sebe ukoliko finansijski podrži zemlju – naveo je Holzner.

Iz Ambasade Kine juče su saopštili da kineske investicije nemaju bilo kakve geopolitičke motive, ne predstavlju prijetnju za bezbjednost države u regionu ni sa kakvim političkim uslovima, ne miješaju se u unutrašnje stvari zemalja regiona i ne ometaju investicije iz drugih zemalja. Iz Ambasade su reagovali pošto je Evropska komisija saopštila da neće pomoći Crnoj Gori da vrati kineski dug od milijardu eura i izjave vicepremijera Dritana Abazovića, koji je izjavio da bi EU trebalo da pomogne Crnoj Gori da otplati kredit.

– Oni što smatraju kineske investicije negativnim, nepravedni su prema Kini, i to je nepoštovanje prema zemljama u regionu, nepogodno za održavanje regionalne stabilnosti, te će stvoriti kontradikcije i barijere, i ometati razvoj zapadnog Balkana. Autoput je najveći infrastrukturni projekat od obnove nezavisnosti Crne Gore. Ovaj istorijski projekat je od velike važnosti za dugoročni razvoj turizma, koji je pokretač crnogorske ekonomije, i za unapređenje balansiranog regionalnog ekonomskog razvoja i jačanje povezanosti Crne Gore sa susjednim zemljama – naveli su iz Ambasade, prenosi portal Pobjeda.

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević je kazao da otvaranje pitanja refinansiranja kineskog kredita sa Evropskom komisijom (EK) produbiće nepovjerenje kod kineskih kreditora i dodao da traženje pomoći na taj način nije dobro.

On je ocijenio i da će javno priznanje finansijske slabosti prinuditi rejting agencije da umanje, već umanjeni, kreditni rejting.

Izvor: Dan