Skupštinski Odbor za zdravstvo podržao je novi zakon o ograničenoj upotrebi duvanskih proizvoda. Najvažnija novina je zabrana upotrebe duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, osim u kazinima koji će plaćati određene takse. Iz Ministarstva zdravlja kažu da im je prioritet zaštita zdravlja građana Crne Gore i da očekuju da inspekcija pojača nadzor.

Sjednici Odbora prisustvovali su predstavnici predlagača zakona ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i harmonizaciju propisa u Ministarstvu zdravlja Slađana Pavlović i načelnica direkcije za harmonizaciju propisa u Ministarstvu zdravlja Slavojka Šuković.

“Strogo je zabranjeno konzumiranje duvanskih prouizvida u bilo kojem dijelu zatvorenog prostora u kojem poslove obavljaju, između ostalog, državni i lokalni organi i službe, prostora u kojem se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna djelatnost, socijalna zatita, sport i rekreacija, trgovinska djelatnost, proizvodnja, promet ili skladištenje hrane, snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoiru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi”. +naveo je Hrapović.

Još važnije, kako je istakao, ne dozvoljava se upotreba duvanskih proizvoda u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu, u kojoj se konzumiraju hrana i piće.

izvor: rtcg.me