Durmitor nudi za svakog po nešto

Podgorica i jug su već nekoliko sedmica vreli, pa mnogi kako domaći, tako i strani turisti osvježenje ovih dana nalaze na planinama. Durmitor nije izuzetak, a na Žabljaku već boravi veliki broj gostiju. Direktorica Turističke organizacije Žabljak Vanja Krgović-Šarović za Dnevne novine kaže da je početak juna konačno najavio dobru sezonu.

“Imali smo prije toga dva kišna mjeseca, sa dosta lošeg vremena, što je svakako uticalo na pad posjete u tom periodu. Međutim, od početka juna, kao i u julu, čijoj se sredini približavamo, mnogo je bolje. Što se tiče hotela na Žabljaku, sada je već popunjeno oko 80 odsto kapaciteta”, rekla je ona.

Na Žabljak ne dolaze samo oni koji žele da uživaju u hladnijim ljetnjim mjesecima, a Krgović-Šarović najavljuje brojne događaje.

“Već danas počinjemo sa kongresnim turizmom. U pitanju je kongres koji će okupiti oko 120 ljekara dermatovenerologa iz Crne Gore. Odmah nakon toga je manifestacija Dani planinskog cvijeća, koja će ove godine trajati šest dana, a možda i cijelu sedmicu, jer ćemo imati više sadržaja”, najavila je ona.

Direktorica TO Žabljak dodaje i da će biti više kulturnih zbivanja, mahom tokom avgusta.

“Naredni mjesec nastavljamo sa tri festivala: jednodnevni muzički, zatim međunarodni Green film fest koji se drugi put organizuje na Žabljaku i na kraju Wild Beauty Art. Uz bogate programe, u prilog nam idu ove visoke temperature, jer mnogi na Žabljaku traže rashlađenje. Zato očekujemo da ćemo imati i dobar septembar, odnosno produženu sezonu što je pokazala i praksa prethodnih godina”, dodala je.

Za sve one koji još razmišljaju da li da dio ljetnjeg odmora provedu u planini, ona ima brojne predloge.

“Kada su u pitanju kraće i jednodnevne posjete Žabljaku, ono što je neizostavno i od prošle godine turistički sasvim dobro pokriveno jeste Durmitorski prsten. Sami put je dug 80 kilometara, a gosti ga mogu preći vozeći se džipovima, autima, biciklom. Čak 80 odsto ove panoramske rute prolazi kroz Nacionalni park Durmitor. Za njega imamo odličan audio vodič i mapu na više jezika, tako da se turisti sami mogu snaći na ovoj predivnoj panoramskoj ruti”, rekla je Krgović-Šarović.

Među njenim predlozima su i vožnje biciklima i kvadovima, kanjoning kroz Nevidio, rafting Tarom kratke ili višednevne ture, dok je za mlađe i one željne adrenalina tu i paraglajding i alpinistička staza Via ferrata.

“Za kraj, preporučila bih i planinarenje, i to duže, u trajanju od tri do četiri dana jer Durmitor ima mnogo toga da ponudi onima koji na njemu žele da provedu više dana. Svaka staza je priča za sebe. A za porodice sa djecom tu su kratke šetnje poput onih na Crno jezero, Riblje i Valovito jezero, kao i obilasci kulturnoistorijskog nasljeđa i stećaka u Barama Žugića”, preporučuje direktorica TO Žabljak.

Izvor: Dnevne novine