Nova vlast nastavlja sa čistkama, osvajajući dan za danom svaku instituciju, ustanovu, javno preduzeće, ubacujući ljude, partijske kadrove, koji nemaju nikakvog radnog iskustva, ili su godinama već u penziji ili njihovi prethodni radni angažmani nemaju nikakve veze sa novim dužnostima. Sada su na red došli upravni odbori javnih preduzeća koje imenuje Vlada na predlog Komisije za kadrovska pitanja, a među kojima ima penzionera, bivših konobara, konduktera, prodavača, recepcionera, pripravnika, ali i pukovnika i zviždača…, o čemu svjedoče njihove radne biografije u koje su Dnevne novine imale uvid.

MONTEKARGO

Tako je predsjednik Odbora direktora Montecarga AD Podgorica Miroslav Brajović, inače doskorašnji odbornik Nove srpske demokratije u SO Golubovci, čovjek koji je radio i radi, “poslove konduktera, pratioca spavaćih kola, revizora voza, putnog kontrolora u Željeznici Crne Gore”.

Drugi član ovog upravljačkog tijela je mladić u čijoj radnoj biografiji piše da je završio pripravnički u Agenciji za izgradnju i razvoj Berana, a da je prije toga radio u ugostiteljstvu kao menadžer u Lounge baru Gastorli, Restoranu Hambar, i kratko u restoranu u SAD, gdje je boravio kao student preko programa „Work and travel”.

Jedan od predstavnika državnog kapitala u Bordu direktora „Željezničkog prevoza Crne Gore” AD Podgorica (ŽPCG) je penzioner, inače „zviždač” (Milisav Dragojević) koji, kako je naveo, radi u interesu putnika ŽPCG i građana Crne Gore.

Drugi član ovog upravljačkog tijela kojeg je predložila Vlada, odnosno njena Komisija, tokom osamdesetih prošlog vijeka radio je u „Zastavi” u Kragujevcu, zatim „Radoju Dakiću”, pa u fabrici „Trepča” do 1999. godine. Nakon toga nije navedeno kakav je bio dalji radni angažman.

FOND PIO

Kuriozitet je Upravni odbor Fonda PIO čiji je predsjednik Miomir Vulić, a jedan od tri člana sedamdesetogodišnjak (Dragan Tiodorović) u čijoj biografiji piše da je obavljao sljedeće dužnosti: komandant bataljona, komandant puka brigade, načelnik operativnog odsjeka armije, načelnik operativnog odjeljenja korpusa, penzionisan 2005. godine.

U istom Upravnom odboru je i Miloš Rajković, portparol Socijalističke narodne partije Crne Gore. Ovaj 25-godišnji mladić, osim partijskog, nema nikakvo drugo radno iskustvo.

LUKA BAR

Vrlo su zanimljivi predloži Kadrovske komisije Vlade Crne Gore za predstavnike državnog kapitala u Odboru direktora Luke Bar, koji tek treba da bude biran krajem ovog mjeseca. Interesantno je da su tri od četiri predložena člana ovog upravljačkog tijela zainteresovani da budu njegovi predsjednici.

Jedan od predloženih koji je „prihvatio imenovanje” za predsjednika Odbora direktora AD Luka Bar je Dragoljub Jekić, rođen 1946. godine. Tako piše u dokumentaciji na osnovu koje je Vladina komisija predlagala, a ministri aminovali, u ovom slučaju Mladen Bojanić, jer je Luka u njegovom resoru. Istina, osoba o kojoj je riječ ima velikog iskustva u pomorstvu, ali ostaje pitanje da li je neko ko ima 75 godina zaista pravo kadrovsko rješenje za jednu takvu kompaniju.

Među predloženim članovima je i izvjesna Slađana Perišić koja je takođe prihvatila imenovanje za predsjednicu, čije je radno iskustvo menadžer prodaje u u R. Tursu Budva, savjetnik za naplatu MF1 Alter Modus Bar…

Predsjedničko mjesto bi volio da dobije i Milorad Krgović, dok je imenovanje za člana Odbora direktora bez želja da bude predsjednik prihvatio Savo Vujošević, koji je bio pripravnik u Područnom organu za prekršaje i Osnovnom sudu u Baru. Bio je rukovodilac poslovne jedinice Euro petrol, a sada je, kako je naveo, vlasnik pravnog lica za pružanje pravnih usluga d.o.o. „Čeda tim”.

SKIJALIŠTA, TRE CANE, MILPOP

U Odboru direktora Stajališta Crne Gore je djevojka kojoj je radno iskustvo bilo kao recepcioner u hotelu Tre Cane u Budvi, izuzimajući pripravnički u Turističkoj organizaciji Mojkovac.

Na funkciji v.d. izvršnog direktora Društva sa ograničenom odgovornošću „Fonda za zaštitu životne sredine” izabran je Draško Boljević, direktor prodaje u predstavništvu Podravka Crna Gora, bivši direktor komercijale Mil Pop-a i supervizor u toj kompaniji.

Za člana Odbora direktora DOO „Zaštita prostora Crne Gore”, predložen je Zoran Jovanović nezaposlen, bivši referent za javne nabavke u SO Danilovgrad.

REGIONALNI VODOVOD

Za predsjednika Odbora direktora „Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje” najvjerovatnije će biti biran Zoran Lakušić, koji je svoje interesovanje za ovu funkciju potvrdio u pisanoj izjavi Vladinoj komisiji za kadrovska pitanja. Riječ je o nastavniku mašinske i saobraćajne grupe predmeta u Srednjoj stručnoj školi „Ivan Uskoković” u Podgorici. U više mandata bio je i odbornik u Skupštini Glavnog grada u ime Kneževićeve DNP. Pažnju javnosti izazvao je nakon komentara gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića koji je kazao da Lakušić prepjevao čuvenu podgoričku pjesmu: “Šetajući pored Ljubovića, zaljubi se cura u mladića” u „Šetajući pored Ljubovića, zaljubi se bula u Srbina”.

Ovo je samo dio rješenja Vladine Komisije za kadrovska pitanja, od kojih su neka već ozvaničena. Ne omalovažavajući nijedan posao koji je neko radio, niti pređašnje iskustvo, ipak ostaje pitanje kakvim se kriterijumima vodila Vlada kada je upravljanje državnim kapitalom povjerila bivšim kondukterima, ugostiteljima, penzionerima, pukovnicima, zviždačima, pripravnicima…

Da li je riječ o nedostatku kadra u redovima vladajuće većine, ispunjavanju obećanja iz predizborne kampanje ili nešto ozbiljnije? Gašenje Montenegroerlajnza, crnogorskog brenda, ozbiljna je opomena što može naći svaku državnu kompaniju, navode Dnevne novine.

Izvor: Cdm