Informacija da je Vlada od Rudnika uglja naplatila akcizu na ugalj u iznosu od 1.300.000 eura za period od osam mjeseci izazvala je oštre reakcije predstavnika pljevaljskih opozicionih partija

 

Opozicionari posebno ističu da je politika Vlade krajnje licemjerna prema Pljevljima i ističu da će tražiti izmjenu Zakona na akcize da bi pedeset odsto akcize išlo u lokalni budžet.

-Naplata akcize na ugalj u iznosu od 1.300.000 eura otkriva da je neko svjesno Pljevljake obmanuo kad je u pitanju visina koncesija. Tako se za koncesiju na ugalj prošle godine naplatilo oko milion eura, od čega Opštini pripada sedamdeset odsto, a akciza na ugalj za prvih osam mjeseci iznosi milion i trista hiljada, što znači da će do kraja godine iznositi možda i duplo više nego što iznosi koncesija, kaže predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Milan Lekić.

Lekić navodi da su koncesije na ugalj svjesno smanjili Pljevljaci, predstavnici vlasti, koji žive u Podgorici i koji se bore za svoje pozicije.

-Ugovor o koncesijama su potpisali sadašnji ministar odbrane, a nekadašnji ministar ekonomije Predrag Bošković i tadašnji izvršni direktor Rudnika uglja, a trenutni poslanik DPS-a Filip Vuković. Sve je urađeno da lokalna uprava dobije što manje novca, odnosno da koncesije budu što niže. Pljevljacima koji žive u Pljevljima odavno najviše muke zadaju oni Pljevljaci koji su se preselili u Podgoricu i sada su spremni da urade i najgore moguće stvari samo da bi se izborili za što bolju poziciju, kazao je Lekić.

Za predstavnike Demokratske Crne Gore naplata akcize na ugalj u milionskim iznosima, a da pritim Opština ništa ne dobija je još jedan pokazatelj da Vlada svjesno uništava Pljevlja.

-Vlast u Crnoj Gori sistematski uništava Pljevlja, niko ko se na ozbiljan način bavi društvenim životom to ne može osporiti. Pogotovo je taj odnos uočljiv kada je u pitanju krupni kapital, Rudnik i TE Pljevlja, koji na uštrb zdravlja građana ostvaruju milionske profite, dok paralelno centralna vlast izlači ogromne benefite iz pomenutih preduzeća, kazao je odbornik Demokrata Bojan Krvavac.

On ističe da je posebno strašno što će naredne godine akciza na ugalj biti udvostručena.

-Po osnovu akciza za ugalj Vlada je za 8 mjeseci u ovoj godini inkasirala oko 1.300.000 od Rudnika, dok uglja koji su Pljevljaci do ove godine mogli nabaviti u ljetnim mjesecima po nešto nižim cijenama nema, kao što nema ni toliko najavljivane eko -takse, koju opština Pljevlja potrazuje već nekoliko godina otkad su se stvorili zakonski uslovi za pomenutu naknadu za unapređenje životne sredine, kaže Krvavac i dodaje da se Pljevljaci guše u pepelu finansijskih interesa DPS ekonomskih magova dok centralna vlast na osnovu akciza na ugalj ubira enorman prihod.


izvor: Dan