SKIJALIŠTA CRNE GORE NUDE PANORAMSKE VOŽNJE ŽIČARAMA

Drugačiji pogled na ljepote Bjelasice i Durmitora

Ljetnja turistička sezona na sjeveru Crne Gore je u jeku, a Skijališta Crne Gore su od početka juna aktivirala dio kapaciteta za posjetioce.

Žičara Ski-centra Savin kuk na Durmitoru radi od 1. juna, dok je ona najnovijeg skijališta Kolašin 1600 na Bjelasici zvanično otvorena 6. jula, pišu Dnevne novine.

Kako je Dnevnim novinama kazala pomoćnica izvršnog direktora za komercijalne poslove Skijališta Crne Gore Neda Bokan, šestosjedna isklopiva žičara Ski-centra Kolašin 1600 dostupna je posjetiocima svakog dana. Iz njenih korpi mogu uživati u panoramskom razgledanju planina ovog dijela Crne Gore. Polazna tačka nalazi se na nadmorskoj visini od 1.600 metara.

“Tokom panoramske vožnje posjetioci ski-centra ovdje uživaju u predivnom pogledu na planinu Bjelasicu. Od izlazne tačke, koja se nalazi na 2.035 metara nadmorske visine, gosti se mogu upustiti u laganu šetnju ka samom vrhu Troglava, koji doseže 2.075 metara nadmorske visine. Sa ovog vrha pruža se veličanstveni pogled na okolne planine Prokletije, Komove, Sinjajevinu i Moračke planine”, istakla je ona.

Za one aktivnije, koji odluče da obilazak nastave turom planinarskim stazama Bjelasice, sa vrha Troglava mogu se uputiti ka vrhu Zekova glava na 2.117 metara nadmorske visine, odakle se pruža pogled na Pešića jezero. Odatle mogu produžiti ka najvisočijem vrhu Crnoj glavi čija je visina 2.139 metara, ili ka jednom od četiri preostala jezera na Bjelasici: Velikom Šiškom, Malom Šiškom, Biogradskom i Ursulovačkom jezeru.

“Pored žičare, u Ski-centru Kolašin 1600 u funkciji su kafebar i restoran Troglava sa pet zvjezdica. Otvorena je i nova dječija igraonica Bambi, koja se nalazi na donjoj terasi restorana Troglava, na površini od oko 300 kvadratnih metara”, dodaje ona.

Osim Bjelasice, i Durmitor se ovog ljeta može razgledati kroz panoramsku vožnju žičare. U Ski-centru Savin kuk aktivne su dvije dvosjedne žičare: prva dužine 1.550 metara, a druga 700 metara. One zajedno povezuju podnožje i sami vrh Savinog kuka, a posjetioci vožnju završavaju nadomak izvorišta Savina voda.

“Izvorište Savina voda predstavlja posebnu turističku atrakciju za sve posjetioce, s obzirom na to da se nalazi na nadmorskoj visini od 2.212 metara i nikada ne presušuje. Voda sa tog izvora se, prema legendi, smatra ljekovitom. Od Savine vode, desetominutnim planinarskim hodom posjetioci izlaze na glavni vrh Savin kuk, koji se uzdiže na nadmorskoj visinini od 2.313 metara. Na toj lokaciji mogu, uz pomoć dva teleskopa za panoramsko razgledanje, da uživaju u svim prirodnim ljepotama Nacionalnog parka Durmitor”, kazala je Bokan.

Pored žičare, u kompleksu Skicentra Savin kuk aktivni su kafe-bar Kulina, restoran Durmitorsko sijelo koji ima četiri zvjezdice, zatim dječija igraonica i avanturistički park koji se prostire na površini od 3.000 kvadratnih metara.

Aktuelne cijene i promocija za ski-pas

Za panoramsko razgledanje Bjelasice žičarom, cijene u Skicenttru Kolašin 1600 su sedam eura za odrasle, četiri za djecu i pet eura za grupne posjete. Kada je u pitanju Durmitor, na Savinom kuku su one za euro više, pa osam iznosi za odrasle, pet za djecu i šest eura za grupne posjete.

“Trenutno je u toku prodajna akcija za sezonski ski-pas u Skicentru Kolašin 1600. Do 1. septembra on se može kupiti po cijeni od 150 eura za cijelu zimsku sezonu 2019/20. Uz ovaj sezonski ski-pas, kupci dobijaju gratis vaučere za trodnevno skijanje u Olimpijskom centru Jahorina, kao i za trodnevno skijanje na jednom od skijališta u Srbiji”, istakla je Bokan.

Izvor: Dnevne novine