SAD TVRDE

Dronovi koji su uništili naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji lansirani iz južnog Irana

Sjedinjene Države su navodno identifikovale lokacije u Iranu sa kojih su u subotu lansirane bespilotne letjelice i krstareće rakete na velika naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Visoki američki zvaničnik rekao je za CBS News da su lansirane sa lokacija u južnom Iranu, na sjevernom kraju zaliva, prenosi BBC.

Saudijska vazdušna odbrana nije zaustavila dronove i rakete jer je bila usmjerena prema jugu, kako bi se spriječili napadi iz Jemena, dodao je zvaničnik.

Iran negira umiješanost u napade, koji su poremetili globalne zalihe nafte i uticali na rast cijene nafte.

Ministar vanjskih poslova Irana Javad Zarif odgovorio je na svom Twitter profilu.

“SAD su u zabludi ako misle da žrtve najgorih ratnih zločina iz 4,5 godina dugog rata u Jemenu neće uraditi sve da uzvrate udarac”, naveo je on.

Odgovornost za napad preuzeli s Huti, pobunjenici u Jemenu, koje podržava Iran.

Važno je napomenuti kako su nakon napada na naftna postrojenja cijene nafte skočile 20 odsto. Kako su svjetski mediji objavili, napad na najveću fabriku za preradu nafte Aramko u Saudijskoj Arabiji smanjio proizvodnju za više od 5,7 miliona barela sirove nafte dnevno.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, preuzeli su odgovornost za napad na postrojenje Saudi Aramko koji je paralizovao proizvodnju više od polovine globalnog dnevnog izvoza Saudijske Arabije i više od 5 odsto svjetske dnevne proizvodnje sirove nafte.

Napad na najveću fabriku za preradu nafte Aramko u Saudijskoj Arabiji izazvao je najveći skok cijena tog energenta od 1991. godine.

Izvor: CDM/RSE