Ne postoji razlog da struja poskupi, jer ima dovoljno prostora u sadašnjoj cijeni da se optimizacijom dođe do boljeg korišćenja resursa svih vrsta, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

“Postavljam pitanje nadležnima u državi zašto Elektroprivreda (EPCG) mora biti profitno preduzeće? Visoke cijene energije stvaraju profit, to je valjda logika”, rekao je Drecun agenciji Mina biznis.

On je kazao da je u Venecueli nafta skoro besplatna. Crna Gora nema naftu, ali ima energetski potencijal druge vrste.

“Zašto bismo plaćali skupo nešto što je naše, dakle svih građana? Naravno, treba ukalkulisati održavanje, razvoj, zarade i sve što će biznis činiti održivim. Ali zašto profit, pa ga još poklanjati strancima”, pitao je Drecun.

Stranci, prema njegovim riječima, neka šiju odjeću, prave obuću, drže banke, proizvode frižidere i pružaju usluge koje nemaju monopolski karaker.

“Neka rade sve što je klasična tržišna roba ili usluga, ali nema smisla davati im nacionalno bogatstvo”, dodao je Drecun.

On smatra da se zato cijena struje mora utvrđivati pod snažnim uticajem države, jer bi svaki poremećaj na tržištu bio socijalno nesnošljiv za Crnu Goru.

“Skok cijena električne energije mora dovesti do rasta opšteg nivoa cijena. U kojoj mjeri, vidjećemo. Tu sad ima i psihološkog momenta, odnosno procjene očekivanja koja je teško mjeriti”, naveo je Drecun.

On je kazao da se treba zapitati kako je moguće da se 40 godina nije razvilo ništa ozbiljno u energetskom sektoru, a navodno imaju profite u EPCG.

“Razumijem obavezu da kao dio planetarne zajednice razvijamo obnovljive izvore energije. I treba to da radimo, jer je planeta ugrožena”, rekao je Drecun.

On je pitao zašto to da plaćaju građani.

“Tu ne vidim ni potrebu, ni logiku, već EPCG. Neka smanji troškove, profit, gubitke na mreži i poboljša efikasnost distribucije”, saopštio je Drecun.

On je naveo da je električna energija razvojem tehnoloških inovacija postala vazduh.

“Tesla je još govorio da energije ima dovoljno na planeti, pa i šire, da bude besplatna. Naravno, svjetski magnati koji hoće profit to ne dozvoljavaju”, kazao je Drecun.

On je podsjetio da je danas bez struje nemoguće ostvariti svako drugo pravo. Ako nema struje ne može se platiti račun u prodavnici, niti se liječiti iako je plaćeno liječenje.

“Dakle, nije teško zaključiti da je struja u ravni osnovnog ljudskog prava”, naveo je Drecun.

Crna Gora je, prema njegovim riječima, socijalno ranjiva država.

“Cijena struje utiče na kvalitet života, jer struja treba svakome, to nije luksuz. Zato se u Crnoj Gori mora vidjeti veoma suptilna cjenovna politika električne energije”, zaključio je Drecun.

izvor: Mina