Crna Gora je nakon meča sa Italijom ostala bez medalje na Evropskom prvenstvu 2014. godine, a dok se čekao početak finala u spektakularnoj atmosferi “Margitsigeta” između domaćina Mađarske i Srbije, Draško Brguljan gotovo sa suzama u očima nije mogao da sakrije razočaranje što u “svom” gradu neće biti dio spektakla.

Tri godine kasnije majstor Crne Gore i OSC-a iz Budimpešte imaće novu šansu, ali “ajkule” sada na Svjetsko prvenstvo u glavni grad Mađarske stižu u podmlađenom sastavu…

“Te 2014. bio je malo drugačiji pristup, došli smo kao vicešampioni svijeta, igrali dobro u grupi i tri četvrtine u polufinalu protiv Srbije, nažalost nismo uspjeli da uzmemo medalju” prisjetio se za Dnevne novine Draško Brguljan.

“Ova sadašnja ekipa je drugačija, biće više mladih, ali to vidim kao novu pozitivnu energiju i mislim da će se napraviti dobra i zdrava atmosfera, a teško je reći sada koliki su nam dometi… Naravno, vjerujem da možemo da igramo dobro, a onda niko nije nepobjediv”.

Crna Gora u Budimpeštu stiže sa nekim novim klincima, a od onih koji su godinama nosili igru “ajkula” veliki broj se oprostio, a bilo je i onih koji su otišli na zaslužen odmor. Ipak, kada je svoja zemlja u pitanja za našeg sagovornika odmor ne postoji!

Odmor je bitna stvar u sportu, imamo jako puno obaveza i odmora uvijek nedostaje. Međutim, volim ovo što radim i uvijek uživam u svakom segmentu treninga ili utakmice. Po mom mišljenju, najbolja stvar u sportu je igrati za reprezentaciju svoje zemlje. A vremena za odmor će biti i poslije SP”, jasan je Draško Brguljan, koji je u posljednjih deset godina uvijek bio tu za Crnu Goru.

Kako vam se čine mladi igrači u selekciji Crne Gore?

Izuzetno mi je drago što vidim kod njih posvećenost, veliku energiju i želju da igraju u reprezentaciji tako se stvara ‘kult’. Ima dosta mladih i to je dobro, veća je konkurencija i uskoro će mnogi od njih postati nosioci igre”, objasnio je Brguljan.

Možda Crna Gora nema iskustva, ali sada konačno ima popunjene sve pozicije u timu…

“Dobra stvar je i što imamo mlade na svim pozicijama ljevoruke, centre, bekove i spoljne igrače. Trebaće vremena da sazriju i steknu iskustva, a sad, nakon OI, pravo je vrijeme za to”.

Može li neko u Budimpešti da “skine” krunu moćnoj Srbiji?

“Najveći njihov kvalitet je veliko samopouzdanje koje imaju u odlučujućim utakmicama, čak i kada im ne ide u grupnoj fazi, oni uvijek izvuku najbolje iz sebe”, smatra nekadašnji šampion Evrope sa Primorcem.

“Ekipa koja dođe do tog nivoa stabilnosti koji oni imaju, može da ih pobijedi u nokaut fazi. Ipak, to je mnogo lakše reći nego ostvariti i mislim da su u ovom momentu najbolja ekipa”.

Srbija bi mogla da bude i primjer kako da se “nova” Crna Gora popne do vrha…

Mislim da mi iz toga možemo puno da naučimo, jer imamo sličan potencijal”, jasan je Brguljan.

Kako se Mađari spremaju za vaterpolo i plivački spektakl koji će organizovati u julu?

Ima više od dva mjeseca da su završili sve vezano za SP, a bazeni su fantastični. Svi su nestrpljivi da počne, jer zaista obožavaju vodene sportove. Uložili su jako puno i sigurno će ponovo biti izuzetni domaćin. Biće spektakl, a mi ćemo biti dio toga”, zaključio je Draško Brguljan.

Ajkule će na SP igrati u grupi A, a rivali su im Brazil, Kazahstan i Kanada.

Draško Brguljan iza sebe ima još jednu uzbudljivu sezonu u kapici OSC-a. Nakon lošeg prvog dijela ovaj klub je promijenio trenera – bilo je kasno za uspjeh u Ligi šampiona, ali u polufinalu domaćeg šampionata OSC je zamalo izbacio moćni Solnok.

Izgubili smo 2:1 u seriji, a treću utakmicu je odlučivala jedna lopta i nažalost nismo uspjeli. Mislim da je to bilo praktično finale, jer je Solnok na kraju bez problema sa 3:0 pobijedio Eger. Mi smo završili treći i opet ćemo igrati Ligu šampiona, što je najvažnije”, istakao je Brguljan, jedan od najboljih igrača OSC-a u sezoni za nama.