Nakon 200 dana nove vlasti svjedoci smo ogoljenog nepotizma i bezobzirnog partijskog, zapošljavanja, kako su to “eksperti” stručno nazvali: “po dubini i širini”, na svim nivoima. Rudnik uglja i Termoelektrana Pljevlja su najočigledniji primjer kako se zarad ličnog interesa, rođaka, kumova i partijskih aktivista svjesno urušava rudarsko energetski kompleks na kom počiva pljevaljska privreda, saopšteno je iz Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Pljevlja.

Prema njihovim riječima aktuelni “eksperti“ na čelu Rudnika i TE sposobni su samo da oslabe i unište ove kompanije, prije svega kroz revanšističko protjerivanje pojedinaca i izostanak bilo kakve strategije za dalji razvoj energetike i Pljevalja.

“Jedino što su pokazali je kako se svakodnevno dovode članovi porodice, rođaci, istaknuti članovi partija na vlasti…, a koji čak ni ne znaju koji im je opis poslova zbog kojih su dovedeni. Određenim kadrovskim rješenjima i postupcima sigurno zalaze u zonu krivične odgovornosti, a višedecenijski sindikalci mogu da sjede u odborima direktora i istovremeno budu vodeći ‘eksperti’ za ocjenu političke podobnosti zaposlenih”, navode iz DPS-a Pljevlja.

Kako dodaju, u okolnostima kada su na vlasti u državi i u rukovodstvu dvije vodeće energetske kompanije ljudi koji su do juče upravo o Rudniku i TE govorili sve najgore i priželjkivali im propast, pitanje je kakvi će rezultati biti postignuti, te da li će uopšte kompanije opstati jer se, prema njihovim riječima, prihodi kompanija koriste isključivo za ličnu korist, nikako za dobrobit grada, građana i privrede.

“Kadrovi koji se prebacuju iz lokalnih preduzeća u energetske kompanije nikako svojim stručnim profilima ne odgovaraju poslovima u privredi, pa tako dolazimo u situaciju da o Rudniku i TE odlučuju filozofi, istoričari, književnici koji sigurno ne mogu znati mnogo o procesima eksploatacije uglja i proizvodnje električne energije”, ističu iz DPS-a Pljevlja.

Smatraju da je urušavanje pljevaljskih energetskih kompanija samo odraz stanja na državnom nivou i slika vlasti koja razgrađuje mukotrpno postignuto u prethodnom periodu, od zakona, institucija, privrede, identiteta i integriteta pojedinca, “do samog koncepta građanske države, kakva Crna Gora jeste oduvijek”.

“Nećemo zaboraviti u kakvom je stanju bivša lokalna vlast ostavila Pljevlja 2014. godine, sprovodeći prije toga isti princip zapošljavanja partijskih i rođačkih kadrova kakav sada sprovodi u Rudniku i TE, pritom ne radeći ništa od onoga što su poslovi lokalne samouprave. Nedopustivo bi bilo za Pljevlja i Pljevljake da se ista greška ponovi, zato zajedno obratimo pažnju i pratimo svaki potez novih rukovodstava energetskih kompanija, kako se za koju godinu ne bismo kajali što smo ostali bez najvećeg privrednog resursa i mogućnosti za dalji razvoj našeg grada”, zaključuju iz DPS-a Pljevlja.

Izvor: Cdm