SKUPŠTINA SRBIJE

Doživotni zatvor za silovatelje i ubice djece

Skupština Srbije usvojila je danas izmjene i dopune Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice djece, trudnica i nemoćnih osoba.

Taj dio izmjena Krivičnog zakona dio je inicijative Fondacije “Tijana Jurić” koju je potpisima podržalo 160.000 građana Srbije.

Glasanje je sa skupštinske galerije pratio osnivač fondacije Igor Jurić koji je fondaciju osnovao i inicijativu pokrenuo poslije svirepog ubistva njegove maloljetne ćerke. Njegovo prisustvo poslanici su propatili aplauzom.

Glasanju nije prisustvovao dio opozicionih poslanika koji bojkotuje rad parlamenta.

Usvojenim izmjenama Krivičnog zakona ukida se kazna zatvora od 30 do 40 godina i umjesto nje uvodi doživotna kazna za najteža krivična djela.

Ta kazna predviđena je za djela ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih djela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovnižtva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma.

Za ta djela predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora, što nije slučaj sa ubicama i silovateljima djece i trudnica i nemoćnih lica.

Izvor: Beta